Senaat VS zet vaart achter steun aan huizenmarkt

De Amerikaanse Senaat wil vaart zetten achter de behandeling van een wetsontwerp ter ondersteuning van de kwakkelende huizenmarkt. Vrijdag werd besloten de mogelijkheden voor debat over het voorstel te beperken....

ANP

De stemming in de Senaat is de laatste horde die het wetsvoorstel van minister van Financiën Henry Paulson moet nemen. Eerder ging het Huis van Afgevaardigden al akkoord en zei president George W. Bush dat hij ondanks enkele bedenkingen die hij bij het voorstel heeft, toch zijn handtekening zal zetten.

Herfinanciering
Het wetsvoorstel voorziet in hulp bij de herfinanciering van honderdduizenden hypotheken van huiseigenaren die in financiële problemen zijn geraakt. Ook krijgt de Amerikaanse regering de mogelijkheid om de banken Freddie Mac en Fannie Mae, die garant staan voor de helft van alle hypotheken in de VS, indien nodig met noodkredieten overeind te houden.

Fannie Mae en Freddie Mac zijn flink geraakt door de crisis op de huizenmarkt en de daaruit voortgekomen kredietcrisis. De Amerikaanse overheid pompte de afgelopen tijd al veel geld in de bedrijven, die een beursnotering hebben maar wel onder toezicht staan van de regering. De nieuwe wetgeving moet die noodhulp een wettelijke basis verlenen.

25 miljard dollar
Als de twee hypotheekbanken volledig gebruik moeten maken van de beschikbare hulp, kosten de maatregelen de Amerikaanse belastingbetaler 25 miljard dollar, rekende een onafhankelijke parlementaire commissie eerder deze week voor. Dat leidde tot opgetrokken wenkbrauwen bij veel volksvertegenwoordigers. Toch stuit het voorstel vermoedelijk op weinig weerstand.

Bush twijfelde over het voorstel van zijn eigen minister omdat het volgens hem vooral banken en hypotheekverstrekkers in plaats van huiseigenaren ten goede zou komen. Het Witte Huis liet woensdag evenwel weten dat Bush zijn vetorecht niet zal gebruiken om de wet te blokkeren. Daarvoor zijn de problemen op de huizenmarkt te urgent, aldus een woordvoerder.

Crisis
De Amerikaanse huizenmarkt verkeert al meer dan een jaar in een diepe crisis. Veel Amerikanen hebben in de afgelopen jaren een hypotheek afgesloten terwijl zij daar eigenlijk niet voor in aanmerking hadden mogen komen. Het regende het afgelopen jaar gedwongen verkopen, waarbij veel huizenbezitters op straat kwamen te staan en hypotheekverstrekkers een fors deel van hun investeringen in rook zagen opgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden