Nieuws

Senaat VS wil invoer uit Chinese regio Xinjiang verbieden

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen om de invoer van producten uit de Chinese regio Xinjiang te verbieden. De maatregel, die naar verwachting ook door het Huis van Afgevaardigden en president Biden zal worden goedgekeurd, dient om China te straffen voor de genocide die volgens Amerikaanse functionarissen wordt gepleegd op Oeigoeren, een moslimminderheid in Xinjiang.

De Chinese vlag bij een moskee in Kashgar, in de Chinese regio  Xinjiang. Beeld REUTERS
De Chinese vlag bij een moskee in Kashgar, in de Chinese regio Xinjiang.Beeld REUTERS

De nieuwe wet zal als uitgangspunt hebben dat in Xinjiang vervaardigde goederen met dwangarbeid zijn gemaakt. Zij zijn derhalve verboden krachtens een wet van bijna honderd jaar oud: de Tariff Act uit 1930. Het is nog onduidelijk wanneer het Huis zich over het wetsvoorstel zal buigen.

Mensenrechtenorganisaties, onderzoekers en voormalige inwoners van Xinjiang stellen dat de autoriteiten van de Chinese regio dwangarbeid mogelijk hebben gemaakt door sinds 2016 de bewegingsvrijheid van ongeveer een miljoen Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden te beperken.

Het wetsvoorstel gaat verder dan de economische stappen die de VS eerder namen om mensenrechtenschendingen in China aan de kaak te stellen, waaronder invoerverboden op onder meer tomaten en katoen uit Xinjiang. Ook verbieden de VS Amerikanen te investeren in bedrijven die banden hebben met het Chinese leger of surveillancebedrijven. Ook de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada hebben recent sancties uitgevaardigd tegen China.

De Chinese overheid nam in juni een antisanctiewet aan, die het land moet beschermen tegen internationale sancties, vooral die uit de VS. Beijing heeft tevens een lijst opgesteld met ‘onbetrouwbare entiteiten’, bedrijven waarmee Chinezen geen zaken mogen doen.

Uit verslaggeving van de Volkskrant bleek onlangs hoe China sinds 2018 de Oeigoerse moskeeën in de regio Xinjiang verwoest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden