Senaat VS stemt in met keuze omstreden Ashcroft

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren de benoeming van de omstreden, oerconservatieve John Ashcroft tot minister van Justitie goedgekeurd. Maar veruit de meeste Democratische senatoren stemden tegen Ashcroft, een van de lievelingen van christelijk rechts....

Van de honderd senatoren stemden 58 voor en 42 tegen de benoeming van Ashcroft, die tot voor kort in de Senaat zat voor Missouri. Een van de tegenstemmers was Hillary Clinton, die nu voor New York in de Senaat zit.

Hoewel acht Democraten met de Republikeinen meestemden, hebben de Democraten voldoende tegenstemmen uitgebracht voor een filibuster, een vertragingstactiek waarmee ze de benoeming van een nieuwe conservatief kunnen tegenhouden.

'Dit is een schot voor de boeg van president Bush', zei senator Charles Schumer uit New York. Hij waarschuwde de Republikeinse president dat hem problemen te wachten staan als hij het Hooggerechtshof of andere federale rechtbanken probeert vol te stoppen met oerconservatieve rechters.

Dat was ook een van de belangrijkste redenen waarom de Democraten zich zo fel tegen de benoeming van Ashcroft verzetten. Zij zijn bang dat hij zijn macht zal gebruiken om geestverwanten uit de extreem-conservatieve hoek naar voren te schuiven voor dergelijke posten.

De Republikeinen waren woedend over de hardhandige aanpak die Ashcroft tijdens de hoorzitting over zijn benoeming kreeg.

'Het was walgelijk. Het was een vernedering voor de Senaat', zei de conservatieve senator Orrin Hatch uit Utah. Hij klaagde dat zijn Democratische collega's zich onder druk hadden laten zetten door pressiegroepen buiten de Senaat. Volgens de Republikeinen hadden de Democraten geen reden om zich tegen Ashcrofts benoeming te verzetten: de president heeft nu eenmaal het recht zijn eigen mensen in zijn regering te benoemen.

Maar senator Barbara Mikulski uit Maryland verdedigde haar besluit tegen Ashcroft te stemmen: 'Hij heeft een twintig jaar lange geschiedenis van extreme opvattingen. Hij is steeds tegen het recht op abortus geweest en tegen alle maatregelen om het wapenbezit aan banden te leggen.'

Ashcrofts benoeming stuitte vooral op verzet bij zwarte groeperingen en bij vrouwenorganisaties. De ex-senator voerde in de Senaat een kruistocht voor een totaal verbod op abortus, ook na incest of verkrachting.

Zijn principiële afkeer van abortus riep bij de Democraten de vraag op of hij wel bereid zou zijn het grondwettelijke recht op abortus te beschermen. Ashcroft verzekerde tijdens de hoorzitting echter dat hij zich aan de wet zal houden.

De ex-senator kreeg verder het verwijt dat hij zich tegen de benoeming van Clintons ambassadeur in Luxemburg had gekeerd omdat deze homoseksueel was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden