Nieuws

Senaat VS stemt in met infrastructuurplannen, Biden spreekt van historische deal

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft woensdag ingestemd met een pakket van bijna 1 biljoen dollar (ongeveer 844 miljard euro) om in de infrastructuur te investeren. President Biden spreekt van een ‘historische deal’.

Werkzaamheden aan een weg bij het Capitool in Washington. De Amerikaanse Senaat stemde daar vannacht in met het grootste infrastructuurplan ooit. Over de details moet nog worden onderhandeld tussen Democraten en Republikeinen. Beeld AP
Werkzaamheden aan een weg bij het Capitool in Washington. De Amerikaanse Senaat stemde daar vannacht in met het grootste infrastructuurplan ooit. Over de details moet nog worden onderhandeld tussen Democraten en Republikeinen.Beeld AP

Democraten en Republikeinen vergaderden maandenlang over het akkoord. Bij elkaar gaat het om de grootste Amerikaanse investering van deze eeuw. Het geld wordt onder andere gestoken in het spoornetwerk, wegen, (lucht)havens en bruggen. Ook wordt geld vrijgemaakt voor meer groene energie.

‘Dit zal de economie stimuleren, banen scheppen en Amerika klaarstomen voor de toekomst’, aldus Biden over het plan, dat uiteindelijk met 67 stemmen voor en 32 stemmen tegen door de Senaat werd aangenomen. Zeventien Republikeinen steunden het Democratische pakket, onder wie senator Mitch McConnell.

Ook al gaat het vooralsnog om een akkoord op hoofdlijnen, het omvat zevenhonderd pagina’s . Over de precieze besteding van het geld zullen de Democraten en Republikeinen per deelonderwerp verder debatteren. Biden is optimistisch over de verdere samenwerking tussen de rivaliserende partijen. ‘Deze deal toont de wereld dat onze democratie werkt’, zei hij vlak voor de stemming.

Als de Senaat het uiteindelijke plan accepteert, moet het terug naar het Huis van Afgevaardigden. De Democraten hebben daar een nipte meerderheid, maar niet de hele partij is enthousiast over het akkoord.

Hierna is Biden van plan er nog een ander, ambitieuzer pakket door te krijgen: een ter waarde zo’n 3,5 biljoen dollar, voor onder meer onderwijs, het uitbreiden van de gezondheidszorg en het bestrijden van de opwarming van de aarde. De Republikeinen zijn mordicus tegen dit voorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden