NieuwsVerenigde Staten

Senaat VS stemt in met benoeming Amy Coney Barrett in Hooggerechtshof

Amy Coney Barrett mag door de Amerikaanse president Donald Trump worden benoemd tot rechter in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Dat heeft een Senaatsmeerderheid maandagavond (plaatselijke tijd) in een stemming bepaald. De 48-jarige Coney Barrett volgt Ruth Bader Ginsburg op, die vorige maand overleed.

Redactie
Amy Coney Barrett legde maandag direct al de eerste eed af in het Witte Huis. Beeld AP
Amy Coney Barrett legde maandag direct al de eerste eed af in het Witte Huis.Beeld AP

De goedkeuring van de nominatie van Coney Barrett was eigenlijk een formaliteit, gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat. Van de senatoren stemden 52 voor het goedkeuren van Coney Barretts nominatie en stemden er 48 tegen. Senator Susan Collins uit de staat Maine was de enige Republikein die tegen stemde.

Coney Barrett legde dezelfde avond nog de eerste eed af in het Witte Huis. Ze zei het als haar taak te zien om haar eigen politieke voorkeuren geen rol te laten spelen in de vervulling van haar ambt. Dinsdag zal opperrechter John Roberts de tweede eed van Coney Barrett afnemen in het Hooggerechtshof. Daarmee zal haar benoeming definitief worden en zullen alle zetels in het Hooggerechtshof weer gevuld zijn.

Conservatieve meerderheid

De conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof is groeit met deze benoeming naar 6 tegen 3. Coney Barrett wordt de derde hoge rechter die door Trump is aangesteld. Ze heeft een lange carrière voor zich, aangezien hoge rechters in de regel dienen voor het leven.

De Democraten zijn fel tegen de benoeming van Coney Barrett. Zij vrezen dat ze samen met andere conservatieven in het Hooggerechtshof een streep zal zetten door de zorgverzekeringswet van de Obama-regering, en zien haar als een bedreiging voor het recht op abortus en de gelijke rechten van lhbti’ers. Ook kan de benoeming van Coney Barrett slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezingen.

De Democraten vinden bovendien dat de winnaar van de presidentsverkiezingen, die over een week plaatsvinden, moet bepalen wie Bader Ginsburg opvolgt. Daarom boycotten ze vorige week een eerdere stemming in de Senaatscommissie voor Juridische Zaken. De Republikeinen blokkeerden in 2016 nog een kandidaat van president Barack Obama met hetzelfde argument. Destijds vonden zij het niet kies dat hij vlak voor de verkiezingen nog een hoge rechter zou benoemen.

‘Ongeloofwaardig’

Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, zei maandagavond dat de Republikeinen zich met de goedkeuring van de nominatie van Coney Barret ongeloofwaardig hebben gemaakt. ‘De waarheid is dat deze nominatie onderdeel is van een decennialange campagne om de rechterlijke macht ver naar rechts te trekken’, zei Schumer.

Mitch McConnell, de voorzitter van de Republikeinen die een meerderheid hebben in de Senaat, legde die kritiek naast zich neer. ‘We twijfelen er niet aan dat als de situatie omgekeerd was geweest, de Democraten hun kandidaat hadden goedgekeurd. Je kan niet alles winnen, en verkiezingen hebben gevolgen.’

President Donald Trump met rechter Amy Coney Barrett in Het Witte Huis  Beeld AFP
President Donald Trump met rechter Amy Coney Barrett in Het Witte HuisBeeld AFP

Lees meer over het belang van hoge rechters in de VS:

Wie is Amy Coney Barrett? De hoofdprijs voor conservatieven, en een nachtmerrie voor progressieven.

Trump maakt haast met opvolging van hoge rechter Ginsburg: lees hier waarom.

Ruth Bader Ginsburg, hoge rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, had de status van rockster. Lees hier ons postuum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden