Update

Senaat VS sluit akkoord over beëindiging shutdown

De Republikeinse en Democratische leiders in de Amerikaanse Senaat hebben een akkoord bereikt over de overheidsbegroting. Dit maakte Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat vanavond bekend. Het Amerikaanse schuldenplafond wordt tijdelijk verhoogd en de federale overheid krijgt weer geld, zo luidt de deal.

redactie
Demonstranten protesteren voor het kantoor van de Republikeinse spreker van het Huis, John Boehner. Ze willen dat de government shutdown zo snel mogelijk beëindigd wordt. Beeld ap
Demonstranten protesteren voor het kantoor van de Republikeinse spreker van het Huis, John Boehner. Ze willen dat de government shutdown zo snel mogelijk beëindigd wordt.Beeld ap

Het voorstel wordt voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner heeft gezegd het voorstel niet te zullen blokkeren. Als beide kamers van het Congres akkoord gaan, moet president Barack Obama zijn handtekening er nog onder zetten.

Het voorstel voorziet in verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open als het voorstel erdoor komt. De honderdduizenden ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, kunnen dan ook weer aan het werk.

Hoge prijs
Volgens het Witte Huis zal de overheid dankzij de deal weer open kunnen. 'Er is al een hoge prijs voor deze shutdown betaald', laat Obama weten. Obama prijst Reid en de Republikeinse leider Mitch McConnell voor hun inzet. Hij moedigt het Congres aan nu snel te handelen, zodat overheidsdiensten snel weer open kunnen en het risico op betalingsproblemen wordt weggenomen.

Obama is er nog altijd van overtuigd dat hij zich op het juiste standpunt heeft gesteld, zei zijn woordvoerder. Het was voor hem onbespreekbaar om 'losgeld te betalen om het Congres zijn verantwoordelijkheid te laten nemen', aldus de zegsman. Hij doelde op Obama's weigering om de nieuwe zorgverzekeringswet uit te stellen, zoals de Republikeinen hadden geëist.

De president is wel bereid om de komende tijd met het Congres te onderhandelen over alle denkbare onderwerpen. 'Alles ligt op tafel.' Volgens Obama kent de politieke impasse van de afgelopen weken geen winnaars en heeft die onnodige schade veroorzaakt.

16.700 miljard dollar
De tot op het bot verdeelde partijen hadden tot donderdag de tijd om het eens te worden. Dan zou de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld van 16.700 miljard dollar worden bereikt.

Republikeinse politici probeerden de overheidsfinanciën afhankelijk te maken van uitstel en aanpassing van de nieuwe ziektekostenverzekeringen. Dat is hun niet gelukt. Volgens nieuwszender CNN hebben de partijen wel afspraken gemaakt over bepaalde details, zoals het controleren van de inkomens van burgers die zorgsubsidies aanvragen.

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell sprak zich tijdens de presentatie van het akkoord in de Senaat nog eens krachtig uit tegen 'Obamacare'.

Een hoop gesoebat
De deal volgt na een hoop gesoebat tussen de Republikeinen en Democraten die het maar niet eens konden worden over de duur van een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond en de voorwaarden voor het ongedaan maken van de shutdown. De Republikeinen eisten onder andere dat 'Obamacare', de zorgwet van Obama die iedere Amerikaan verplicht om een gezondheidsverzekering te nemen, ingetrokken of op z'n minst aangepast zou worden.

De door Democraten gedomineerde Senaat weigerde zich echter te laten 'afpersen', zoals zij het omschreven. Als gevolg van de patstelling gingen tussen de 800.000 en 1 miljoen ambtenaren gedwongen met verlof.

Harry Reid. Beeld afp
Harry Reid.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden