Senaat VS akkoord met reddingsplan
De Amerikaanse Senaat is donderdag akkoord gegaan met het reddingsplan voor de financiële sector. Nu is het opnieuw de beurt aan het Huis van Afgevaardigden.
Voorafgaand aan de stemming werd meer dan drie uur gedebatteerd over het noodplan van 700 miljard dollar. De Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain stemden beiden voor, aldus nieuwszender CNN.
Een eerdere versie werd maandag door het Huis van Afgevaardigden verworpen. Dat leidde tot een enorme val op de beurzen wereldwijd. Het Huis buigt zich vrijdag over het aangepaste plan.
Om de vooral conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over te halen voor het noodplan te stemmen zijn enkele maatregelen toegevoegd. Het gaat onder meer om verhoging van het spaartegoed waar de regering zich garant voor stelt en een reeks belastingvoordelen.
Het reddingsplan moet de financiële markt weer vertrouwen geven. De banken lenen elkaar nu bijna geen geld meer. De overheid neemt volgens het plan zogeheten ‘giftige’ hypotheekleningen van de banken over waardoor de geldstroom weer op gang zou moeten komen.
President George Bush had voorafgaand aan de stemming met senatoren getelefoneerd om ze over te halen voor het plan te stemmen. Na de stemming in de Senaat vroeg hij het Huis van Afgevaardigden ook in te stemmen met het noodplan voor de financiële sector.
‘Het Amerikaanse volk verwacht en onze economie vraagt, dat het Huis deze week akkoord gaat met dit goede plan en het doorstuurt naar mijn bureau’, aldus Bush in een verklaring kort nadat de Senaat had ingestemd met het reddingsplan.
De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, gaf de Senaat een compliment voor het instemmen met de noodmaatregelen en verzocht het Huis om snel akkoord te gaan. Paulson noemde de instemming van de Senaat een positief signaal dat laat zien dat Amerika klaar is om de economie de beschermen.