Senaat VS akkoord met begrotingsdeal, sluiting overheid zal niet lang duren

De Amerikaanse Senaat is vrijdag alsnog akkoord gegaan met een nieuwe begroting. Dit gebeurde een paar uur nadat de overheid de deuren moest sluiten. Voor de tweede keer dit jaar begon een 'shutdown' omdat de stemming over een begrotingsdeal tussen Republikeinen en Democraten werd tegengehouden door slechts één senator, de Republikein Rand Paul.

Senator Rand Paul die het akkoord tegenhield. Beeld AFP
Senator Rand Paul die het akkoord tegenhield.Beeld AFP

Door het verzet van Paul verliep om middernacht een deadline waardoor de regering formeel zonder geld kwam te zitten. Hierop werden voorbereidingen getroffen om overheidsgebouwen te sluiten.

Maar na een korte schorsing, stemde de Senaat met 71 tegen 28 stemmen alsnog voor het begrotingsakkoord zodat de overheid nu weer kan worden heropend. De deal moet echter nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en president Trump. De verwachting is dat beiden ermee zullen instemmen.

De begrotingsdeal, die voorziet in verhoging van de overheidsuitgaven in de komende twee jaar, werd woensdag bereikt in de Senaat. Maar Paul, een fiscaal conservatieve senator, was het niet eens met de voorgestelde stijging van de uitgaven met 400 miljard dollar. Volgens hem zal het akkoord leiden tot grote begrotingstekorten. 'Dit is een compromis in de verkeerde richting', aldus Paul. 'Wij geven zoveel geld uit, dat wij onze ondergang tegemoet zullen gaan.'

Paul dwarsboomde de geplande stemming met een lange toespraak. Omdat er niet meer voor middernacht kon worden gestemd, trad de tweede shutdown in werking. Op woensdag gebruikte zijn Democratische collega Nancy Pelosi ook dit middel om zich in het Huis van Afgevaardigden te verzetten tegen het compromis dat beide partijen deels hun zin geeft. Zij sprak zo'n acht uur lang.

Toekomst illegale kinderen

De Democraten zijn in het compromis akkoord gegaan met een Defensie-begroting van zo'n 700 miljard dollar in ruil voor verhoging van de uitgaven op andere terreinen, zoals de sociale zekerheid. Paul, een 'havik' als het gaat om de overheidsuitgaven, noemde het akkoord echter 'een plundering van de schatkist'.

'Ik ben hier vanavond om mensen op hun plaats te zetten en zich ongemakkelijk te laten voelen', aldus de Republikein. Nadat de deadline was verstreken, werd de zitting in de Senaat geschorst. Hierna begonnen overheidsdiensten voorbereidingen te treffen om vandaag de deuren te sluiten. Vicepresident Pence, op weg naar Zuid-Korea, sprak de hoop uit dat de sluiting niet lang zou duren. 'Onze hoop is dat het akkoord dat is bereikt in de Senaat, alsnog zal worden aangenomen en wordt doorgestuurd naar het Huis.'

De overheid moest op 20 januari ook de deuren sluiten omdat beide partijen geen akkoord konden bereiken over de toekomst van de ruim 700 duizend zogeheten Dreamers, de kinderen van illegalen. Onder president Obama werden ze gedoogd maar Trump maakte vorig jaar hieraan een einde. Trump besloot echter hun uitzetting uit te stellen tot maart in de hoop dat het Congres een oplossing kon vinden voor hun situatie. De Democraten zijn tegen hun uitzetting.

Kleine week

Omdat in januari geen begrotingsdeal werd gesloten, sloot de overheid een kleine week de deuren. Tot woede van de Republikeinen wilden de Democraten toen alleen akkoord gaan met een nieuwe begroting als ook een akkoord zou worden bereikt over de Dreamers. De Republikeinen en Trump voelden hier echter niets voor en hielden hun poot stijf. Uiteindelijk bereikten beide partijen alsnog een deal dat voorzag in financiering van de overheid tot vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden