Senaat vergadert in beslotenheid over Clinton

De Amerikaanse Senaat is gisteren achter gesloten deuren begonnen aan..

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

de laatste beraadslagingen over de vraag of president Clinton moet worden afgezet. De Democraten wilden het beraad openbaar maken, maar dat voorstel haalde het niet.

De Republikeinse leider Trent Lott wees erop dat de beraadslagingen van de jury in gewone rechtszaken ook niet openbaar zijn. Hij zei verder bang te zijn dat de senatoren, als de televisie zou worden toegelaten, allemaal de volle vijftien minuten waarop ze recht hebben

zouden gebruiken. Dat zou neerkomen op nog eens 25 uur luisteren.

Lott riep de senatoren op het kort te houden. Hij wees erop dat de befaamde 'Gettysburg-toespraak' die president Abraham Lincoln tijdens

de Burgeroorlog hield, maar drie minuten geduurd had.

De Republikeinse leiders waren bang dat de Democraten het open debat zouden gebruiken om speciaal aanklager Starr en de Republikeinse aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden onder vuur te nemen. Afgesproken is senatoren die dat willen hun toespraken na afloop van het proces wel kunnen laten opnemen in de (openbare) verslagen van de

Senaat.

De stemming, die waarschijnlijk vrijdag wordt gehouden, is wel openbaar. Het staat wel vast dat de Republikeinse tegenstanders van Clinton niet genoeg stemmen zullen halen om hem af te zetten. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

De Democraten willen na afloop van het proces een motie in stemming brengen waarin Clinton wordt berispt. Op die manier willen ze laten zien dat zij de president er net helemaal ongestraft vanaf willen laten komen.

Maar de conservatieve Republikeinse senator Phil Gramm heeft laten weten dat hij dat zal proberen tegen te houden met een filibuster, een eindeloze toespraak. Daaraan kan alleen een einde gemaakt worden met de stemmen van zestig senatoren en het is de vraag of de Democraten dat zullen halen.

Gramm vindt dat de senatoren zich niet moeten verschuilen achter een censure vote, maar moeten kiezen of ze Clinton willen afzetten of niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden