Senaat stevent af op berisping van Clinton

Het lijkt erop dat de Republikeinse aanklagers met de videobeelden van het verhoor van Monica Lewinsky dit weekeinde hun laatste kans hebben verspeeld de Senaat ervan te overtuigen dat president Clinton moet worden afgezet....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Republikeinse aanklagers hadden duidelijk gemikt op het psychologische effect dat de jonge Lewinsky op de senatoren zou hebben. Aanklager Bryant sprak haar steeds aan bij haar voornaam, terwijl zijn collega Rogan haar presenteerde als een jong, veelbelovend meisje wier toekomst voorgoed is verwoest door de 'machtigste man ter wereld'.

Om dat te onderstrepen lieten de aanklagers Lewinsky zien terwijl ze de eed aflegde, meteen gevolgd door beelden van Clinton die ontkende dat hij een seksuele relatie met 'die vrouw' had gehad.

Maar in plaats van het zielige slachtoffer kregen de senatoren en het Amerikaanse publiek een tamelijk zelfverzekerde jonge vrouw te zien die rustig antwoord gaf. Af en toe lachte ze zelfs en corrigeerde ze haar ondervrager. Maar het voornaamste was dat ze Clinton geen enkele keer afviel en steeds benadrukte dat het haar eigen beslissingen waren.

De aanklagers lieten ook videobeelden zien van het verhoor van Clintons vriend Vernon Jordan en zijn adviseur Sidney Blumenthal om te bewijzen dat Clinton heeft geprobeerd een 'breed tapijt van corruptie' te weven.

Clintons advocaten beschuldigden de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden ervan dat ze stukjes verhoor hadden laten zien die uit hun verband waren getrokken en dat ze antwoorden die hun niet uitkwamen, hadden weggelaten.

Om dat te illustreren vertoonden zij stukjes uit het verhoor waar Lewinsky zei dat ze niet met Clinton over de inhoud van haar verklaring in de Paula Jones-zaak had gesproken. Volgens de aanklagers heeft Clinton haar juist aangezet daarin te liegen over hun affaire.

Af en toe klonk de frustratie duidelijk door in het betoog van de aanklagers. 'In godsnaam, zie de waarheid toch', riep aanklagers Lindsey Graham uit. 'Begrijp toch wat voor figuur we hier in het Witte Huis hebben zitten.'

Graham had daarvoor al een pijnlijk moment moeten doormaken, toen hij het had over een nachtelijk telefoongesprek waarin Clinton Lewinsky had verteld dat zij als getuige zou worden opgeroepen in de Paula Jones-zaak. Volgens de aanklagers zou Clinton haar toen het advies hebben gegeven haar mond dicht te houden.

'Als je in de streek waar ik vandaan kom, iemand om half drie 's nachts opbelt, dan heb je niets goeds in de zin', hield hij de senatoren voor. Als antwoord steeg er een bulderend gelach op.

De reacties van de senatoren op de videopresentatie waren voorspelbaar. 'Het Amerikaanse volk heeft Monica Lewinsky voor het eerst als Monica Lewinsky gezien en niet zoals het Witte Huis haar wil laten zien. Het was vernietigend voor het Witte Huis', zei de Republikeinse senator Larry Craig.

Maar senator Edward Kennedy zei dat het 'pure tijdverspilling' was geweest en dat het de aanklagers er slechts om ging de president te 'vernederen'.

Zowel Republikeinen als Democraten erkenden echter dat de videobeelden niets hadden veranderd aan het feit dat er domweg niet genoeg stemmen zijn om president Clinton te veroordelen. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden