Senaat stemt in met nieuw zorgstelsel

Alle burgers krijgen op 1 januari een nieuwe zorgverzekering met een premie van circa 1100 euro per jaar per volwassene....

Van onze verslaggever

Pas rond middernacht zette de senaat het licht op groen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zegde – onder stevige druk van CDA, VVD en D66 – toe dat iedereen de arts van zijn voorkeur kan kiezen. Hij beloofde dat er ‘niet gerommeld’ wordt met de kwaliteit van de zorg. De invoering van de Zorgverzekeringswet leidt volgens Hoogervorst niet tot chaos. Mocht dit najaar anders blijken, dan kan alsnog tot uitstel worden besloten.

De nieuwe basisverzekering is gelijk aan het huidige ziekenfondspakket. De hoge vaste premie moet de burger aansporen zijn verzekeraar zorgvuldig te kiezen. De verzekeraar onderhandelt met de aanbieders van zorg om gunstige tarieven en goede kwaliteit. Als dat lukt, kan hij met een lagere premie en meer service klanten lokken.

PvdA, SP en GroenLinks hebben hierin geen vertrouwen. Zij vrezen verschraling van de zorg door de concurrentie tussen verzekeraars, ziekenhuizen en artsen. De burger, overspoeld door talloze offertes, ziet volgens deze partijen straks door de bomen het bos niet meer. Ook verwachten zij een forse inkomensdaling voor de minima door de hoge premie.

Hoogervorst ontkent dat de verzekeraars ‘straks de baas zijn’. Hij maakt enkele miljoenen euro’s vrij voor een sterkere rol van patiëntenorganisaties. Verder zijn er toezichthouders die het optreden van de verzekeraars inspecteren. Een speciale zorgtoeslag moet voorkomen dat mensen te veel voor hun zorgverzekering gaan betalen.

De verzekeraars zullen dit najaar al hun klanten een aanbod doen dat overeenkomt met hun huidige polis. Als iemand niet reageert, wordt de verzekering stilzwijgend afgesloten. Dat voorkomt dat mensen onverzekerd rondlopen. CDA-senator Van Leeuwen toonde zich ‘zielsblij’ met het resultaat van het debat. ‘Ik vecht mij liever kapot voor deze wet dan dat ik kies voor uitstel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden