Senaat stemt in met minikernbom

De Amerikaanse regering heeft gisteren toestemming gekregen van de Senaat voor onderzoek naar kernwapens met een klein vermogen. Het onderzoek naar dergelijke wapens was verboden....

De Senaat stemde met 51 tegen 43 stemmen voor het opheffen van het verbod op het onderzoek naar en de productie van kernbommen met een kracht van minder dan vijf kiloton. Dat is ongeveer een derde van de kracht van de atoombom die de Verenigde Staten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima lieten vallen.

De meeste Democraten waren fel tegen het intrekken van het verbod. Zij zijn bang dat het onderzoek tot een nieuwe wapenwedloop zal leiden. Het onderzoek naar de minikernbommen werd tien jaar geleden verboden uit vrees dat de ontwikkeling van dergelijke wapens de grens tussen nucleaire en conventionele wapens zou doen vervagen, met het grote gevaar dat kernwapens worden ingezet in een militair conflict.

Senator Edward Kennedy waarschuwde dat het schrappen van het verbod het 'hele bouwwerk van kernwapenbeheersing dat onze leiders zo omzichtig tot stand hebben gebracht via onderhandelingen, in gevaar brengt'.

Volgens minister van Defensie Donald Rumsfeld en stafchef Richard Myers kunnen de minikernbommen mogelijk gebruikt worden om biologische en chemische wapens uit te schakelen, zonder dat de omgeving besmet raakt. Volgens hen bestaat dat gevaar wel wanneer ondergrondse opslagplaatsen met conventionele bommen worden bestookt.

Rumsfeld hamerde er tegelijkertijd op dat het slechts om een studie gaat en dat het besluit om de wapens te produceren nog lang niet is genomen.

Verwacht wordt dat het Huis van Afgevaardigden binnenkort ook akkoord gaat, maar daar heeft de regering alleen gevraagd om opheffing van het verbod op onderzoek naar een minikernbom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden