Senaat stelt beoordeling crisiswet opnieuw uit

Eerste Kamer heeft meer tijd nodig voor goede voorbereiding omstreden wetsvoorstel...

den haag Premier Balkenende mag dan wel haast hebben, de Eerste Kamer laat zich niet door hem opjagen. Dinsdag besloten de senatoren de behandeling van de crisiswet, het kroonjuweeltje van de minister-president, een maand uit te stellen.

Daarmee is de wet, die voorziet in de snelle aanleg van tientallen weg- en bouwprojecten, opnieuw vertraagd. Balkenende wilde per se dat zijn bouwplan afgelopen januari inging, om de recessie te lijf te gaan. Nu wordt het op z’n vroegst april voordat de zogeheten Crisis- en Herstelwet van kracht gaat.

‘We willen deze wetsbehandeling goed voorbereiden’, zegt senator Pieter Hofstra (VVD). Zijn collega van GroenLinks, Tof Tissen: ‘De Eerste Kamer pleegt een voorstel met onbevangen blik te beoordelen. Ook als het de Crisis- en Herstelwet heet.’

Al eerder vertraagde de senaat de wet, die in december zou worden behandeld. Het voorstel is te complex, vinden de partijen. Nu wordt er op 16 maart, na de gemeenteraadsverkiezingen, over gesproken.

Een tegenvaller voor de christen-democratische premier. ‘Het moet anders en sneller in het land.’ Met die woorden introduceerde hij in maart vorig jaar zijn crisiswet. Onder het motto ‘de vaart moet erin’, toerde hij afgelopen september door het land.

Zijn wet voorziet onder meer in een versnelde aanleg van de A4 Midden-Delfland, de IJ-oevers in Amsterdam, maar ook sluizen en windmolenparken. In november, na een nachtelijk debat, loodste hij zijn plan door de Tweede Kamer. Maar de senaat heeft geen behoefte aan overhaasting.

Vooral juridisch (zoals een versnelde onteigeningsprocedure) ligt het voorstel lastig. De Raad van State oordeelde eerder kritisch over de wet. Die zou volgens het adviesorgaan mondjesmaat de crisis bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden