Senaat neemt meer tijd voor Mediawet

De plannen van staatssecretaris Nuis om de Mediawet nog voor 1 januari te wijzigen, hebben schipbreuk geleden in de Eerste Kamer....

FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Een bizar gevolg van de afwijzing is dat regionale en lokale omroepen vanaf 1 januari in beginsel geen reclame meer via radio of televisie mogen uitzenden. De experimentele regeling die de omroepen daartoe in staat stelt, loopt op 31 december af en de afwijzende opstelling van de Eerste Kamer heeft nu een 'juridisch vacuüm' veroorzaakt.

Om dat op te vullen heeft het ministerie van OCW dinsdag veel kunst- en vliegwerk op wetgevingsterrein verricht. Nuis wil nu dat er een novelle, een wijziging van een bestaand wetsvoorstel, komt die nog voor de kerst door de ministerraad zal moeten. Vervolgens moet er een spoedadvies door de Raad van State worden uitgebracht en wordt de novelle door de beide kamers gehamerd. De verwachting is dat de wijziging 'begin volgend jaar' kracht van wet heeft.

Daarmee is Nuis er nog niet, want op 1 januari ontstaat toch nog het probleem dat reclame niet meer is toegestaan. Overleg tussen OCW en het Commissariaat voor de Media, dat het toezicht op de omroepen moet uitoefenen, leidde dinsdag tot de afspraak dat er een 'gedoogbeleid' door het commissariaat zal worden gevoerd. Later zal het reclameverbod 'met terugwerkende kracht' ongedaan worden gemaakt.

De wrevel over de snelheid waarmee het wetsvoorstel moest worden behandeld, komt niet geheel op het conto van Nuis. Een van de ingrijpende voorstellen in het wetsvoorstel betrof een amendement van de Tweede-Kamerleden M. van Zuijlen (PvdA) en M. de Koning (D66). Die grepen de wetswijziging aan om een heikele kwestie te regelen: het overheidstoezicht op kabel-tv-exploitanten.

Het amendement

geeft aan het Commissariaat voor de Media tot 1 juli de bevoegdheid in te grijpen bij conflicten tussen kabelexploitant en programma-aanbieders. Onderlinge gevechten hebben zich al voorgedaan. Zo kwamen programma-aanbieders als FilmNet en Arcade in aanvaring met het Amsterdamse kabelnet KTA. De Vecai, de branche-vereniging van kabel-exploitanten, heeft zich scherp gekeerd tegen de 'ongeclausuleerde' bevoegdheid die het amendement aan het commissariaat verleent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden