Update

Senaat nadert compromis over aanval op Syrië

De Amerikaanse Senaat lijkt af te stevenen op een compromis over de voorgenomen militaire aanval op Syrië. In een resolutie wordt het voorstel van president aangepast. Er wordt een tijdslimiet aan de actie gekoppeld van 60 dagen, met een mogelijk verlenging van 30 dagen. Bovendien komt er nadrukkelijk in te staan dat er geen manschappen aan land gaan.

Generaal Martin Dempsey tijdens de hoorzitting in de Senaat. Naast hem minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en minister van Defensie Chuck Hagel. Beeld getty
Generaal Martin Dempsey tijdens de hoorzitting in de Senaat. Naast hem minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en minister van Defensie Chuck Hagel.Beeld getty

De resolutie is opgesteld door de senatoren Robert Menendez (Democraat) en Bob Corker (Republikein). In de tekst hebben de senatoren opgenomen dat de militaire actie alleen een reactie op het gebruik van chemische wapens mag zijn, en geen ander doel mag dienen. De actie moet verder 'limited' (beperkt) zijn en 'tailor made' (op maat).

Er wordt vandaag al over het nieuwe voostel gestemd. Als de commissie de resolutie aanneemt, zal ook nog de voltallige Senaat erover stemmen. Daarna neemt het Huis van Afgevaardigden een definitief besluit. Dat zal op zijn vroegst volgende week gebeuren, zo is de verwachting.

Het compromis is dinsdagavond laat (lokale tijd) ontstaan, na de hoorzitting die in de Senaat was gehouden over de plannen van president Obama om een vergeldingsactie tegen het Syrische bewind uit te voeren. De Amerikaanse regering wil met de aanval reageren op de (vermeende) gifgasaanval van 21 augustus in Damascus. Volgens de VS zijn daarbij ruim 1400 mensen omgekomen.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en minister van Defensie Chuck Hagel hebben tegenover de commissie van Buitenlandse Zaken de plannen van het Witte Huis voor een 'beperkte' aanval verdedigd en toegelicht. Een van de opstellers van het compromis, Menendez, is voorzitter van de senaatscommissie.

Rusland
Tijdens de zitting kwam ook generaal Martin Dempsey, voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van het leger, aan het woord. Hij zei dat de kans bestaat dat Rusland meer steun aan Syrië gaat geven na een militaire aanval door de Verenigde Staten. Hij voegde eraan toe dat dit geen reden mag zijn te twijfelen aan de noodzaak van een actie.

'Er zijn indicaties dat ze (de Russen) het regime heeft toegezegd dat als wij iets vernietigen zij dat kunnen vervangen', aldus de topmilitair.

Dempsey zei ook dat de VS al doelen in Syrië op het oog heeft die aangevallen kunnen worden 'als het nodig is'.

Signaal
Kerry probeert de senatoren met zijn optreden over te halen tot instemming met militaire actie tegen Syrië. Nu niet handelen betekent een signaal afgeven dat aanvallen met massavernietigingswapens oké zijn, aldus Kerry. Volgens Kerry heeft het Assad-bewind de ernstigste aanval met chemische wapens in de 21ste eeuw uitgevoerd, zo zei hij tijdens de zitting.

Hij zei verder dat Obama de Verenigde Staten niet vraagt om ten oorlog te trekken tegen Syrië, maar wel om Assad te verhinderen nogmaals chemische wapens te gebruiken. Ook zullen er in Syrië geen Amerikaanse soldaten worden ingezet, zei Kerry.

Mocht de VS niet optreden tegen Syrië, dan zou dat de Amerikaanse geloofwaardigheid aantasten waar het gaat om het voorkomen van het in handen krijgen van een nucleair wapen door Iran, zei minister van Defensie Hagel verder. 'Het woord van de Verenigde Staten moet iets waard zijn', zei Hagel.

Minister Kerry van Buitenlandse Zaken (links) en Defensieminister Hagel, vandaag tijdens hun verhoor. Beeld Getty Images
Minister Kerry van Buitenlandse Zaken (links) en Defensieminister Hagel, vandaag tijdens hun verhoor.Beeld Getty Images

Republikeinse steun
Eerder dinsdag werd bekend dat de belangrijkste Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres president Obama steunen in zijn plan om Syrië aan te vallen. Obama zei dit weekend dat besluit voor te leggen aan het Congres. Dat kan vanaf 9 september stemmen over de kwestie.

President Obama is er niet in geslaagd een meerderheid van de bevolking te overtuigen van de noodzaak tot militaire actie tegen Syrië. 56 procent is tegen, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling van onderzoeksbureau Ipsos. Slechts 19 procent is voor. Er is vrijwel geen verandering ten opzichte van een eerdere enquête vorige week.

Minister Kerry voor zijn verhoor, vandaag. Beeld epa
Minister Kerry voor zijn verhoor, vandaag.Beeld epa
Een demonstrant tegen militair ingrijpen door de Amerikanen in Syrië. In dezelfde zaal getuigde Kerry 42 jaar geleden tegen de oorlog in Vietnam. Beeld afp
Een demonstrant tegen militair ingrijpen door de Amerikanen in Syrië. In dezelfde zaal getuigde Kerry 42 jaar geleden tegen de oorlog in Vietnam.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden