Senaat houdt kritiek op wet nabestaanden

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer heeft door verdeeld te stemmen over de nieuwe Nabestaandenwet het kabinet 'een ernstige waarschuwing' willen geven geen loopje meer te nemen met de rechtszekerheid....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dinsdagavond zag het er naar uit dat vier PvdA'ers tegen de wet zouden stemmen. Maar de fracties van VVD en D66 pikten dat niet. Het beeld zou dan ontstaan dat alleen de PvdA-fractie grote moeite had met de gevolgen van de nieuwe wet, terwijl er ook VVD- en D66-senatoren waren die, louter om een kabinetscrisis te voorkomen, voor zouden stemmen. Premier Kok zinspeelde eerder op een crisis, als de Eerste Kamer de wet, die in totaal 1,3 miljard aan bezuinigingen moet opbrengen, zou verwerpen.

Een meerderheid in de Eerste Kamer was het erover eens dat de Nabestaandenwet geen fraai produkt is. Alle oppositiepartijen stemden tegen, omdat zij vinden dat de ingreep in de rechten van weduwen en weduwnaars die een AWW-uitkering ontvangen te grof is.

Ook de senaatsfracties van PvdA en D66 worstelden hiermee. In zijn stemverklaring zei PvdA-fractievoorzitter Van den Berg: 'Kennelijk staat het bezuinigingsbedrag en niet de rechtszekerheid van betrokkenen voorop.' En D66-senator Gelderblom: ' Voor sommigen betekent dit een snoeiharde bezuiniging, die pijn doet. Maar als wij dit verwerpen, komt er een nog hardere wet.'

Staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken heeft de Eerste Kamer dinsdag toegezegd dat hij een reparatiewetje maakt om de wet op twee punten te verzachten. Nabestaanden die ook een WAO- of VUT-uitkering hebben, mogen een deel daarvan houden.

Verder verschuift de ingangsdatum van de nieuwe wet van 1 april naar 1 juli 1996. De Eerste Kamer vindt dat deze tijdwinst benut moet worden om te stimuleren dat particuliere verzekeraars collectieve polissen voor werknemers gaan aanbieden. De verzekeraars hebben aangeboden met zulke polissen te komen, ook voor werknemers met een dodelijk zieke partner.

De oppositiefracties in de Eerste Kamer waarschuwden de regeringsfracties voor het risico dat het reparatiewetje niet door de Tweede Kamer komt. Dan is de Nabestaandenwet aangenomen en komt er van de toezeggingen van Linschoten niets terecht. 'Degenen die hier de wet in goed vertrouwen aanvaarden, moeten er rekening mee houden dat de Tweede Kamer niet staat te juichen als hier meer toezeggingen zijn losgekregen dan daar', zei CDA-fractievoorzitter L. van Leeuwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden