Senaat Brazilië steunt houtkap in Amazone

De Braziliaanse senaat heeft dinsdagavond ingestemd met een nieuwe wet die meer houtkap mogelijk maakt. Milieugroeperingen spreken van een 'serieuze bedreiging' voor het behoud van 's lands Amazoneregenwoud.

SANTA CRUZ - De senaat nam de hervorming van de wet op het bosbeheer aan met een overweldigende meerderheid: 59 stemmen voor, 7 tegen. Het lagerhuis, dat eerder dit jaar de wet al goedkeurde, moet zich nu nog buigen over enkele door de senatoren aangebrachte kleine wijzigingen. Naar verwachting wordt binnen een maand het definitieve groene licht gegeven.


President Dilma Rousseff kan evenwel haar veto uitspreken. In de campagne voor de presidentsrace vorig jaar had ze beloofd dat bescherming van het milieu en het Amazone-woud haar prioriteit zou zijn.


De nieuwe wet werd sterk gepromoot door 's lands machtige landbouwsector. Onder de oude, uit 1965 daterende en in de jaren negentig aangescherpte, normen waren landeigenaren bij de ontginning van grond voor agrarisch gebruik verplicht 80 procent van het regenwoud intact te houden. De hervorming brengt dat percentage terug tot 50. Ook verleent de wet amnestie aan degenen die zich voor juli 2008 bezighielden met illegale houtkap.


'Milieumisdaden worden gelegaliseerd door deze schandalige stemming', zei Marinor Brito, senator van de linkse oppositiepartij PSOL. 'De hervorming betekent een dramatisch moment voor Brazilië en voor de huidige en toekomstige generaties.'


Onder het motto 'Dilma, zet de motorzaag uit' riepen duizenden in Brasilia protesterende milieubeschermers de president op de wet te annuleren. 'Het parlement maakt de weg vrij voor nieuwe grootschalige ontbossing in de grootste groene long van onze planeet', verklaarde Tatiana de Carvalho, zegsvrouw van de Braziliaanse afdeling van Greenpeace.


Katia Abreu, senator van de onafhankelijke partij PSD en voorzitster van de grote landbouw- en veeteeltfederatie CAN, zei daarentegen: 'We maken een einde aan de dictatuur van een half dozijn non-gouvernementele organisaties, die het ministerie van Milieu beheersten en de agrarische productie van ons land belemmerden.'


Het immense Brazilië heeft 5,3 miljoen vierkante kilometer regenwoud en bossen, waarvan slechts 1,7 miljoen onder bescherming van de overheid staat. De rest is particulier eigendom. De Braziliaanse agrarische sector is na die van de VS de grootste ter wereld, met een recordexport van 80 miljard euro vorig jaar. In de afgelopen 30 jaar is 20 procent van het tropische Amazonewoud omgezet in landbouwgrond. De massale ontbossing heeft het Zuid-Amerikaanse land tot de zesde uitstoter van broeikasgassen op aarde gemaakt.


Eerder deze week meldden de Braziliaanse autoriteiten dat het ritme van de ontbossing langzamer gaat. Tussen half 2010 en half 2011 is 6.238 vierkante kilometer regenwoud verdwenen, 11 procent minder dan in de twaalf maanden daarvoor.


De overheid zegt dat dit is te danken aan een strengere controle. Maar milieuorganisaties menen dat de regering zich onterecht op de borst slaat en wijzen op de economische wereldcrisis, die de vraag naar producten waarvoor bossen worden gekapt, zoals soja, rundvlees en hardhout, heeft doen dalen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden