Senaat akkoord met Dekkers aangepaste Mediawet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Desondanks treedt een groot deel van de nieuwe wet nog niet in werking. Dekker gaat dit onderdeel op verzoek van de Senaat eerst nog wijzigen met een aanvullende wet.

Staatssecretaris Sander Dekker. Beeld anp

Vooralsnog treedt alleen het gedeelte van de wet in werking dat betrekking heeft op de regionale omroepen. De maatregelen die voor Hilversum bedoeld zijn, worden pas van kracht als Dekker aanvullende wetgeving door de Tweede en Eerste Kamer heeft geloodst. Met die herstelwerkzaamheden zal onder andere de politieke invloed op benoemingen bij de NPO afnemen. Anders was de wet van Dekker gestrand.

De staatssecretaris vindt dat zijn te wijzigen wet straks geen slap aftreksel wordt van zijn oorspronkelijke plannen, zegt hij tegenover persbureau ANP. 'De kern van de wet staat nog steeds overeind. Het bestel wordt slagvaardiger, opener en meer onderscheidend', aldus de staatssecretaris na de stemmingen.

Hoewel de hele Senaat niet blij was met deze opmerkelijke procedure zijn VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF voor. Tegen waren CDA, SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren.

'Plat amusement' mag blijven

Vorige week, toen reeds duidelijk werd dat de Mediawet door de Eerste Kamer zou komen, klonk al veel kritiek op de uitzonderlijke constructie van de wet: nu al voorstemmen, maar onder voorwaarde dat er nog extra wetten komen. Zelfs Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol uitte na afloop van het debat haar zorgen over 'deze gang van zaken'. 'Dit mag geen precedent worden,' aldus de partijgenote van Dekker.

Van Dekkers oorspronkelijke plannen om het 'Hilversumse kartel' op de schop te nemen, is weinig over. Zo mag Hilversum gewoon 'plat amusement' blijven uitzenden, zolang het maar dient om kijkers te trekken voor een programma dat wel voldoet aan de door Dekker gedefinieerde 'kerntaken'.

Analyse

Lees ook deze eerder gepubliceerde analyse: wat verandert er in Hilversum door de Mediawet? (+)

Teleurstelling overheerst

Dekker heeft nu wel geregeld dat buitenstaanders als de ANWB of universiteiten programma's kunnen gaan maken, maar de omroepen blijven daarbij als coproducenten een cruciale rol spelen. De VVD'er heeft moeten toezeggen dat de 'eindredactionele verantwoordelijkheid' bij de omroepen ligt. Veel plezier zal Dekker dan ook niet beleven aan de overwinning in de senaat.

Zelfs binnen zijn eigen partij overheerst de teleurstelling. Er is zo weinig over van de oorspronkelijke plannen dat het voor menig VVD'er niet meer uitmaakte of de Eerste Kamer zou instemmen of niet met de Mediawet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.