Semi-professionele kernploeg van start

Dinsdag 12 augustus was het dan eindelijk zover. 'Semi-professionele kernploeg van start', stond er boven een persbericht van de bond....

Doel is aansluiting met de internationale top te vinden. Nederland is na de derde plaats op het EK in 1995 stuurloos en eindigt sindsdien op respectabele afstand van de medailles. Vijfvoudig Europees kampioen Italië is al tien jaar ongenaakbaar. Op dit moment oogt de nationale top niet bijster florissant. Bij het EK eerder dit jaar vlogen de Nederlandse viertallen er al in een vroeg stadium uit.

De topspelers zijn goedwillende amateurs die vanwege maatschappelijke beslommeringen slechts sporadisch trainen. Terwijl de Europese top (Italië, Polen, Noorwegen, Bulgarije) bestaat uit profs.

Het jeugdige karakter van de kernploeg is zowel een plus als minpunt. Nadeel is dat de paren nog niet goed op elkaar zijn ingespeeld. Bas Drijver, Sjoert Brink en Jeroen Bruggeman zijn junior (jonger dan 25). Maarten Schollaardt en Niels de Groot pas een jaar junior af. Simon De Wijs en Ricco van Prooijen zijn net dertig. Een voordeel is dat de jonge en talentvolle groep barst van de ambitie. Drie veertigers (Bauke Muller en Jan Jansma-Louk Verhees, sinds vijf jaar een vaste en ijzersterke combinatie) zorgen voor de onmisbare ervaring. De samenstelling van de groep is niet definitief. Op 1 februari 2004 kunnen andere paren instromen. Begin maart wordt bepaald welke drie uiteindelijk het EK-team vormen.

Spelen kunnen de leden van de kernploeg zoals Jan Jansma in diagram 1 tijdens het gewonnen open parentoernooi van Deauville onomstotelijk illustreerde.

Zie diagram 1

west noord oost zuid --1H pas 1K pas 1SA pas 2K pas tlpas pas --Het bieden verliep gunstig. Oost-west maken zonder problemen tien slagen in een hartencontract. Kennelijk beangstigde de kwetsbaarheid vooral west die zich nooit met de rode vijf-vijf in de bieding waagde.

Veel andere zuidspelers mochten na een identiek biedverloop ook 2K spelen. Het betrof matchpoints (paren) waarin elke slag telt. Het maken van 2K vormde geen probleem; het ging erom hoeveel overslagen zuid, Jansma, maakte.

West kwam tegen 2K uit met een kleine harten voor JA in de dummy. De leider begon met schoppen naar KV en schoppen voor KH die oost liet houden. Een kleine ruiten voor IA in oost die harten naspeelde, getroefd door zuid. Na KB voor KA in oost vervolgde deze met klaveren. De leider geloofde niet dat oost onder HH uit speelde en zette in zuid een kleine klaveren; H10 van west forceerde HA in noord. Harten getroefd en met K10 de laatste troef van oost opgehaald. Ruiten naar I10, IV en met klaveren van slag naar HH in west die de laatste slag aan zuid moest geven met IH. Een fraai uitgevoerde stepping stone.

In de finale van de Arboned Team Cup overwon Sjoert Brink, in diagram 2 handig de verbindingsproblemen.

west --pas pas pas

West kwam, trouw aan het 2Jbod van zijn partner, tegen 3SA uit met de singleton harten. De leider, Brink, zette JV in de dummy, oost won met JA en speelde JB na voor JH van zuid.

In klaveren en ruiten zijn goede slagenbronnen en in zuid twee vaste schoppenslagen met KA en KH. Maar op welke manier -zonder de tegenpartij vijf slagen te gunnen -kon de leider negen slagen bij elkaar schrapen?

Zuid nam in derde slag KA mee (H5 uit noord) en speelde IB, klein in de dummy en IV in oost. Oost nam J10 mee (H6 uit noord) en bracht heel goed de dummy met klaveren voor H9 aan slag.

De noord en zuid handen blokkeerden op dat moment volledig. Oversteken naar IH kon wel maar de leider kon dan onmogelijk de dummy zelf bereiken. Daarom speelde zuid IA, IH eronder, en nam drie hoge ruiten (I10, I9 en I8). Daarna volgde HV voor HH van west die van HB8 in de HA10 van noord moest spelen.

Bewaart west KV, dan zijn de

Zie diagram 2

noord --2H 3I pas oost --2J pas pas zuid 1K 2K 3SA -laatste twee slagen voor KH en de hoge J9 van zuid. Ook in dit spel, net als in diagram 1, diende een tegenspeler als stepping stone.

Boegbeeld van de kernploeg is Bauke Muller, de enige overgebleven speler van het team dat in 1993 de wereldtitel veroverde. De bijnaam 'de professor' verdiende hij door ellenlange denkpauzes waarna hij wel de winnende speelwijze produceert. In het spel uit het EK-1993 in diagram 3 demonstreerde Muller zijn grote technische kunnen.

Zie diagram 3

------1H 1J dbl pas 3K pas 4H pas 4I pas 4J pas 4SA pas 5J pas 6K pas pas pas --West kwam tegen het goed geboden 6K (het doublet van noord na 1J gaf een vierkaart schoppen aan; 4H, 4I en 4J waren controles) uit met JH voor JA in de dummy. Voor gewone stervelingen een slem dat met de klaveren twee-twee eenvoudig gemaakt is. Voor de expert zat er een vervelende adder onder het gras.

De leider, Muller, stak in de tweede slag over naar KH om een kleine klaveren uit zuid te spelen: west HB, noord HH. De figuur in klaveren, vier kaarten buitenboord waaronder HV en HB, is bekend onder de naam restricted choice. Indien de eerste keer een honneur valt, zoals in dit spel HB, is de kans op HB sec groter dan op HVB bij dezelfde speler. De professor kent de kansberekening en ging zeker HV bij oost eruit snijden. Voor Nederland dreigde ernstig verlies omdat ook de snit op IH ging mislukken. Muller vlocht met oog voor het detail een subtiele extra kans in zijn speelplan.

Na HH troefde de leider de kleine harten uit noord en trok een tweede keer troef met KB in noord. Daarna volgde de snit naar H10 in zuid. West won de slag met HV. De nauwkeurige aanpak wierp vruchten af. West, gestript van zwarte kaarten, moest een rode kleur spelen. Harten in de dubbele renonce: een ruiten uit de dummy verdwijnt en zuid troeft. West speelde ruiten zodat zuid de slag met IV won en de ruitenverliezer in rook opging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden