Sellerie in een schnitzeljasje

Nu in elk rund een gekke koe kan huizen, kunnen we ineens best zonder vlees. De Vegetariërsbond en de branchevereniging Natuurprodukten melden tenminste een forse omzetverhoging en veel kritischer consumenten in restaurants....

April moet een topmaand zijn op het gebied van verjaardagen want vegetarisch restaurant De Dageraad in Den Haag heeft het druk, en dat heeft niets met gekke koeien te maken, weet de serveerster. 60 Procent van de clientèle is altijd al omnivoor geweest en komt daar doorgaans om een verjaardag te vieren. Uit piëteit met een vegetarische disgenoot.

Aan de tafel naast ons lijkt inderdaad een niet-vegetarische verjaardag te worden gevierd, want tijdens de diverse gangen wordt nog regelmatig de menukaart geraadpleegd. 'Nee, dit is quorn, het heeft wel iets weg van kip.'

Een kindermenu (groentekroket, frites, sla), pasta, een captain's diner en een stuk of vijf fondues van vegetarische kazen laten we aan ons voorbij gaan. Wij (mijn vriend eet mee) verwachten deze week nog wel meer kaas te 'moeten' eten. En zo prikt de een in broccolitaart met amandelen, champignons in madeirasaus, veldsla met een dressing, worteltjes en basmatirijst. En smikkelt de ander van courgettequiche, tortilla, spinazie in pistachecrème, gemengde groenten en een komkommerdillesalade.

Eten in De Dageraad is een verademing vergeleken met de ervaringen van twee avonden eerder. Toen hebben we de vreetschuur van Nederland, Van der Valk, getest op de vegetarische dis. Die locatie - op De Pier - werd puur op het uitzicht gekozen, want eenmaal binnen is het wel even slikken. Een biefstuk van de haas met zalm en kaas lijkt dan weer ineens zo gek nog niet.

Deze Van der Valk presenteert op pakweg honderd gerechten drie vegetarische hoofdgerechten, waarvan er één ook deel uitmaakt van een menuutje. Escalope de cellery (een vegetarische sellerieschnitzel), een Nanjung-schotel (een carré van sojabonen, rode paprika, bamboe, prei, paddestoelen, uien en rijst) en deux Soufflés de fromages (twee kaassoufflés) met een groentegarnituur, rijst en kerriesaus).

Het wordt een kwestie van wegstrepen. Sojabonen? Brrrr. Sellerieschnitzel? Het is iets van het vegetarisme wat ik nooit begrepen heb. Geen vlees eten, maar vervolgens wel de schijn ophouden door groenteschnitzels of notenburgers te eten. Nee, ook een niet-vegetariër heeft zo haar principes. Had die schnitzel desnoods sellerie in een jasje van. . . genoemd. Het geeft een onvoldaan gevoel tijdens een avondje uit twee kaassoufflés aan stukken te snijden.

Overigens merkt ook Van der Valk niets van de gekke-koeienziekte. Als wij om half tien het Kurhaus vanuit zee aanschouwen, zijn we de eersten die een vegetarische bestelling plaatsen. En echt anders is dat volgens de serveerster nog niet geweest. Dagen gaan er voorbij zonder dat er hier kaassnacks in de frituur gaan.

Maar, bekent ze ruiterlijk, soms wordt er wel drie keer op een avond vegetarisch gegeten. Ach, het zal vast drukker zijn met de seniorengerechten. Daarvan zijn prijken er maar liefst vier op de kaart. Een halve kipfilet voor wie een hele niet aan kan.

Wie naar een echt vegetarisch restaurant gaat, kan daar tegenwoordig goed eten, zegt Jan Stevens. Samen met Ineke Janssen geeft hij de Iris-natuurvoedingsgids uit, met daarin een beschrijving van een groot aantal vegetarische restaurants.

Tien jaar geleden was het nog minder florissant gesteld met de vegetarische keuken, weet Stevens. 'Iedereen begon een vegetarisch restaurant. Ook mensen die totaal niet konden koken. Nu zijn alleen de besten overgebleven.'

Het avondje-uit van een vegetariër is in De Dageraad in elk geval zo slecht nog niet. Een kleurrijk plastic tafelkleedje, ach, eenmaal etend is dat gauw vergeten. Wat wil je ook met een sinaasappeldessert. Voor het geval het lichaam nog niet genoeg ijzer heeft opgenomen, moet dat de klus afmaken: sinaasappelijs, sinaasappel-chocoladecake, verse sinaasappel, en een chocoladekuipje met een slok Grand Marnier. Zat er geen ijzer in chocola?

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden