Seles vervolgt imponerende zegereeks tegen Graf Geld van investeerders in Haas blijkt te lonen

Voor de Duitse tennisfans bij de open Australische kampioenschappen in Melbourne was er reden voor een lach en een traan....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Heimelijk had de 29-jarige Graf, die een periode met veel blessureleed achter de rug heeft, erop gehoopt dat ze nog eens kon stunten in een grandslamtoernooi. Maar de ontwikkelingen van de afgelopen dagen wezen er al op dat dit er niet in zat. Ze miste de stabiliteit van een winnares en de scherpte die Seles wel aan de dag legde.

De 25-jarige Seles bleef voor de 33ste maal op rij ongeslagen bij de Australian Open. De voormalige Joegoslavische won de titel in 1991, '92 en '93, sloeg vervolgens twee jaar over om te herstellen van de vooral mentaal diepe wonden die een waanzinnige Graf-fan haar met een messteek in Hamburg had toegebracht en maakte een emotionele rentree in '96 met opnieuw toernooiwinst. De laatste twee jaar ontbrak Seles opnieuw in Melbourne.

In de eerste set moest de Amerikaanse nog hard voor haar punten werken (7-5), in de tweede set kwam Graf in alle opzichten te kort (6-1). Seles begroette haar overwinning met een grote juichkreet. 'Steffi geeft je nooit een punt cadeau', zei ze. 'Zelfs bij 5-0 en 40-0 in de beslissende set zou ik me nog niet zeker hebben gevoeld. Een partij tegen haar is pas over na het laatste punt.'

In het begin leek Graf, die zich goede kansen had toebedacht, Seles onder druk te kunnen zetten. Op 5-4 kon ze voor de winst in de eerste set serveren. De Amerikaanse ging echter ineens beter spelen. Ze won de volgende drie games en de set. Daarna stoomde Seles door naar 5-0. 'Ik werd moe en nerveus', gaf Graf toe. 'Ik kon maar niet begrijpen waarom het ineens zo'n stuk minder ging. Het lukte me niet me te concentreren, ik kon de partij niet meer naar mijn hand zetten.'

In de halve eindstrijd stuit Seles op Martina Hingis. De 18-jarige Zwitserse, die haar zinnen heeft gezet op een derde achtereenvolgende titel, had niet veel problemen met Pierce, die het toernooi in 1995 won. In verzengende omstandigheden domineerde ze de hele partij. Ze serveerde het duel uit op het vierde matchpoint. Pierce had in de aanloop naar de kwartfinale geen set uit handen gegeven. Haar service liet de Française echter danig in de steek en met 6-3, 6-4 trok de Zwitserse aan het langste eind.

Tommy Haas droomt ervan als ongeplaatste speler een grandslamtoernooi te winnen. De 20-jarige Duitser spiegelt zich graag aan zijn grote voorbeeld Boris Becker en het moet gezegd, ook tegen Spadea, die een ronde eerder Agassi uit het toernooi had gekegeld, straalde er weer veel overtuiging van zijn spel. Met de setstanden 7-6, 7-5, 6-3 baande hij zich een weg naar de halve eindstrijd waarin hij op de Rus Jevgeni Kafelnikov stuit.

Haas, die als junior werd geïnspireerd door Becker - die op 17-jarige leeftijd als ongeplaatste speler Wimbledon won - en toen alles won wat er maar te winnen viel, sloot 1998 af als beste Duitse speler, een plaats hoger dan Nicolas Kiefer. Hij was in een grandslamtoernooi nog nimmer verder dan de derde ronde gekomen. Het rijtje slachtoffers van Haas in Melbourne ziet er inmiddels als volgt uit: Kohlmann, Hewitt, Nestor, Santoro en Spadea.

Haas heeft een interessant verleden. Toen op zijn tiende duidelijk werd dat hij een meer dan middelmatige aanleg voor het spel had, besloot zijn vader hem naar de tennisacademie van Nick Bolletieri in Miami te sturen. Het geld had hij niet, maar hij schreef tien bedrijven aan met het verzoek om in zijn zoon te investeren. Op het moment dat Tommy Haas zou gaan verdienen, zou van zijn winst een deel terugvloeien naar de investeerders van het eerste uur. Het moment waarop dat kan gebeuren lijkt nu aangebroken.

De vorm van Haas is al weken stijgende, maar in de aanloop naar de Australian Open verloor hij in de finale van het toernooi van Auckland van de Nederlander Sjeng Schalken. Zijn grote winst zit in zijn mentale groei; de kleine driftkikker is een rustige vent geworden.

Kafelnikov is de enige geplaatste speler die nog in de strijd is. Woensdag won de Rus de avondpartij met 6-2, 7-6, 6-2 van de als vijftiende gerangschikte Amerikaan Todd Martin. De andere halve finale gaat tussen de Zweed Thomas Enqvist en de verrassende Ecuadoriaan Nicolas Lapentti, die in september tijdens het Daviscupduel met Nederland in Eindhoven nog kansloos verloor van Paul Haarhuis. Haarhuis kwam in de Australian Open niet verder dan de tweede ronde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden