Seles giechelt en weent na winst op Huber

Giechelen werd wenen en met achterlating van haar nieuwe trofee ontvluchtte Monica Seles de pers. De traumatische herinneringen aan de Hamburgse messteek van april 1993, opgeroepen naar haar vierde triomf in Melbourne, bleken nog altijd latent....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

'Het is erg moeilijk daarheen terug te gaan en je veilig te voelen', zei Seles. Mogelijk, zo luidde een suggestie, kan een terugkeer naar Duitsland louterend werken. Op dat moment kon Seles haar tranen niet meer bedwingen. 'Ik weet het niet', stamelde ze. 'Wat daar gebeurde was niet eerlijk. Ik wil er niet meer aan denken.'

De als speelster herboren Monica Seles trok de pet over haar hoofd en kon de fotografen nog juist verzoeken om het tafereel niet vast te leggen. Daarna verliet ze in schijnbare ontreddering de zaal. Zo onkwetsbaar als ze zich in de finale tegen Anke Huber had getoond, zo eenvoudig bleek ze nog door woorden ontregelbaar.

Eerder was op de tribune vader en coach Karolj Seles in snikken uitgebarsten toen zijn 22-jarige dochter de partij tegen Huber met 6-4, 6-1 tot een zeer goed einde had gebracht. Alleen in de eerste set was Seles volwaardig tegenspel geboden, maar op het moment dat de situatie hachelijk leek te worden, schakelde de voormalige Joegoslavische over op een hoger tempo en gaf ze haar tegenstandster nauwelijks nog tijd om adem te halen.

Seles werd op 30 april 1993 in Hamburg door een gestoorde Duitser, Gunther Parche, in de rug gestoken. Hij wilde Seles uitschakelen om zijn idool Steffie Graf weer aan de top van de wereldranglijst te brengen. De psychische gevolgen waren desastreus voor Seles. Liefst 28 maanden verscheen zij niet op de tennisbaan. De Open Australische was het vierde toernooi na haar rentree. Ze zei het te betreuren dat Graf, die met Seles nummer één staat op de wereldranglijst, vanwege een recente voet-operatie niet present kon zijn: 'Dat was de enige smet op mijn overwinning.' In september won Graf de US Open door in de finale Seles te verslaan.

In Melbourne werd Seles in 1991 als zeventienjarige de jongste 'Australische' winnares ooit en nog steeds is ze op Flinders Park ongeslagen. De eindstrijd tegen Huber werd haar 32ste overwinning in successie. Tijdens het gehele toernooi stond ze slechts een set af, tegen de Amerikaanse Chanda Rubin. Die maakte haar tijdens de halve finales in de tie-break de eerste reeks afhandig.

Ofschoon Seles bij haar rentree vorig jaar meteen de Open Canadese Open won, was ze fysiek nog lang niet in de gewenste vorm. Blessures aan knieën, enkels, lies en schouder brachten twijfel. In Melbourne bracht zij vele uren door op de massagetafel van de fysiotherapeut, die zij speciaal had laten overkomen. Na de finale in Melbourne tegen de kansloze Huber toonde haar gezicht grimassen van pijn. Zij probeerde desondanks te stralen en zei bij de huldiging: 'Melbourne haalt mijn beste tennis boven.'

Anke Huber moest zich al in het begin van de eerste set een ongeluk lopen om Seles bij te houden. Maar de snelle Duitse bestreek de gehele baan, had een aantal verrassende returns in petto en kon soms à la Agassi druk uitoefenen. Bij de eerste de beste zwakke service-game van Seles 'brak' Huber dan ook door haar opslag heen (3-2).

Prompt echter hernam Seles zich. Huber verspeelde maar liefst zeven kansen om op 4-2 te komen en moest na negen keer deuce een opnieuw gelijke stand toestaan (3-3). Slechts twee games wist ze zich in het verdere verloop van het duel toe te eigenen. Huber had een te beperkt repertoire en durfde nooit naar het net te komen. Dat bemoedigde Seles zo zeer dat ze steeds harder in de hoeken durfde slaan. Waarbij vooral haar diagonale backhand-drives van 'ouderwetse' allure waren. Seles weet ook als geen ander raad met ballen op schouderhoogte.

Huber bleef bij tot 4-4, verloor toen voor de tweede keer haar opslag en leverde de eerste set in bij Seles, die in die fase niet over geluk had te klagen. Een paar ballen van Huber vlogen net uit, terwijl zij zelf nogal eens de lijn raakte. Ze won de eerste set met loyale medewerking van de netrand.

De favoriete bevrijdde zich daarmee van haar nervositeit en liep in de tweede set binnen vijf minuten uit naar 3-0. Daarmee was het pleit beslecht. Routineus en zonder veel weerwerk draafde Seles door naar 6-1. 'Ik wilde wel maar was machteloos', erkende de nauwelijks aangeslagen Huber. 'Seles was eenvoudig de beste.'

Huber, die eerder de als tweede geplaatste Conchita Martinez had uitgeschakeld, kon zich troosten met een beloning van 300.000 gulden, Seles kreeg naast de trofee een cheque met het dubbele bedrag. De vrouwen incasseerden die bedragen onder protest want voor de eerste keer betaalden de organisatoren in Melbourne de mannen meer uit. Onder de hoede van Marc McCormack heeft Seles ondanks haar lange afwezigheid intussen al meer dan 13 miljoen gulden aan prijzengeld gewonnen.

MELBOURNE: Open Australische kampioenschappen, finales, vrouwen: Seles (VS) - Huber (Dui) 6-4, 6-1. Dubbel: Rubin/Sanchez (VS/Sp) - Davenport/M. J. Fernandez (VS) 7-5, 2-6, 6-4. Mannen: Becker (Dui) - Chang (VS) 6-2, 6-4, 2-6, 6-2. Dubbel: Edberg/Korda (Zwe/Tsj) - Lareau/O'Brien (Can/VS) 7-5, 7-5, 4-6, 6-1. Gemengd dubbel: Woodforde/Neiland (Aus/Let) - Jensen/Arendt (VS) 4-6, 7-5, 6-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden