Seksuele intimidatie: wat kun je ertegen doen?

© THINKSTOCK

Een op de tien werknemers, voornamelijk vrouwen, zegt wel eens seksueel geïntimideerd te zijn. Vandaag was een extreem geval van seksuele intimidatie in het nieuws. Een vrouw uit St. Louis werd jarenlang door haar manager onzedelijk betast en ontving een schadevergoeding van maar liefst 95 miljoen dollar. Maar wanneer is er sprake van seksuele intimidatie, wat zijn de gevolgen en nog belangrijker: wat voor actie kun je ondernemen als je ermee te maken krijgt?

Wat is seksuele intimidatie?
Bij seksuele intimidatie gaat het niet om een onschuldige flirt of een vriendschappelijke aanraking. Het gaat dan om seksueel getinte aandacht die je onwenselijk en bedreigend vindt en die je werk kan schaden. Zo zijn een klap op je achterwerk of langdurig staren al genoeg redenen om dit ongewenste gedrag te melden.

Vormen van seksuele intimidatie zijn:
* intieme vragen over je privéleven;
* suggestieve opmerkingen;
* betasten van je lichaam;
* chantage;
* weg versperren;
* porno kijken op werk;
* verkrachting.

In elke branche komen ongewenste intimiteiten voor. In de zorgsector is het aantal werknemers wat met seksuele intimidatie te maken krijgt echter het grootst. Meer dan een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt wel eens seksueel geïntimideerd te zijn.

Gevolgen

De gevolgen van seksuele intimidatie kunnen ver gaan. Iemand kan het zo zat zijn dat hij of zij zich ziek meldt. Uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken blijkt dat het ziekteverzuim onder slachtoffers van seksuele intimidatie zeven procent bedraagt. Bij seksueel misbruik kan iemand ook ernstige psychische schade oplopen.

Vanuit de Arbowet is een werkgever verplicht werknemers te beschermen tegen ongewenste intimiteiten. Een werkgever kan bijvoorbeeld leidinggevenden opleiden om signalen van seksueel ongewenst gedrag tijdig op te pakken.

Klacht
Mochten er toch ongewenste intimiteiten plaatsvinden dan kun je een klacht indienen bij je werkgever. Vaak heeft een werkgever een vertrouwenspersoon in dienst bij wie je terecht kan. Op basis van de klacht moet de werkgever zorgen dat de dader stopt met zijn ongewenste activiteiten. Verder kan je werkgever ook het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) inschakelen.

Als je werkgever een klacht onvoldoende afhandelt, kun je hierover een rechtszaak beginnen. Als de rechter voldoende vermoedt dat seksuele intimidatie heeft plaatsgevonden, kan hij aan je werkgever vragen te bewijzen dat hij genoeg heeft gedaan om de intimidatie te voorkomen. Ook moet de werkgever dan aantonen dat hij het beginsel van gelijke behandeling heeft toegepast. Dit leggen van de bewijslast bij de werkgever is een gevolg van een wijziging van zowel de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen als het Burgerlijk Wetboek in oktober 2006. Overigens kun je ook de collega die jou seksueel lastig valt direct bij de rechter aanklagen. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden