Seksueel misbruik op marineschip schokt kabinet

Het kabinet is volgens vice-premier Zalm geschokt door de berichten over seksueel misbruik aan boord van het marineschip Hr.Ms. Tjerk Hiddes....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Zalm betoogde vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad dat de krijgsmacht een voorbeeld hoort te zijn voor de samenleving. Volgens hem zal bij alle krijgsmachtdelen onderzoek worden gedaan naar seksuele intimidatie en geweld. Het door staatssecretaris Van der Knaap van Defensie aangekondigde onderzoek strekt zich ook uit tot leidinggevenden, die al dan niet adequaat hebben gereageerd op wangedrag.

‘De marine neemt het ons niet in dank af, maar we krijgen veel adhesiebetuigingen van mensen die blij zijn dat de beerput opengaat’, aldus voorzitter Van den Burg van de FNV-bond AFMP.

Sinds het nieuws over de 20-jarige Anja, die aangifte deed van aanranding op de Tjerk Hiddes, heeft de bond nog een melding over verkrachting en een over aanranding gekregen. Het gaat om vrouwen die de marine hebben verlaten. Anja (een schuilnaam) heeft ook de verkrachting van twee vrouwelijke collega’s openbaar gemaakt.

De vakbond vecht het ontslag van Anja aan. Ze kon naar eigen zeggen haar opleiding als matroos niet succesvol afronden, omdat ze na de aangifte werd tegengewerkt door mannelijke superieuren. Defensie heeft hangende het onderzoek het ontslag opgeschort.

Vrijdag werd ook bekend dat een morbide ‘grap’ van marinepersoneel heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek en ‘interne maatregelen’. Bemanningsleden van het marineschip Hr.Ms. Amsterdam hadden vorig jaar de misstanden in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib nagespeeld. Zo zouden matrozen naakt op elkaar zijn gaan liggen.

Minister Kamp van Defensie zei de indruk te hebben dat wangedrag binnen de krijgsmacht niet ernstiger is dan in andere organisaties. Onafhankelijk onderzoek, onder leiding van de Utrechtse commissaris der koningin Staal, moet uitwijzen of er sprake is van ‘incidenten, een cultuurprobleem of een organisatieprobleem’. De bewindsman schrijft op zijn weblog: ‘In een grote organisatie als de onze doen zich natuurlijk met enige regelmaat incidenten voor.’ Hij wilde vrijdag niet vooruitlopen op eventuele maatregelen tegen betrokken personeelsleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden