Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: twee oud-jeugdspelers treden naar buiten

Voor het eerst treden slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse.

Maud Effting en Willem Feenstra
Renald Majoor werd als jeugdspeler van Vitesse misbruikt door zijn teamleider. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Renald Majoor werd als jeugdspeler van Vitesse misbruikt door zijn teamleider.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Twee slachtoffers van seksueel misbruik hebben zich de afgelopen weken gemeld bij PSV en Vitesse. Het zijn de eerste zaken die in het Nederlandse profvoetbal naar buiten komen sinds eind vorig jaar de Engelse voetbalwereld werd opgeschud door een groot misbruikschandaal. De directies van beide clubs hebben de oud-jeugdspelers excuses gemaakt voor wat hun in de opleiding is overkomen en roepen andere oud-spelers op zich te melden als ze zijn misbruikt.

Algemeen directeuren Toon Gerbrands van PSV en Joost de Wit van Vitesse willen de expertise van de slachtoffers inzetten om spelers van nu te beschermen tegen soortgelijke incidenten. Beide clubs zijn in gesprek met hun oud-jeugdspeler om tot een constructie te komen waarbij dat mogelijk is.

Bij PSV vond het misbruik plaats in de jaren zestig. Een jeugdspeler werd vanaf zijn achtste jarenlang aangerand door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Dat gebeurde vaak na afloop van trainingen in een bos in de buurt van het jeugdcomplex van de club. Het slachtoffer heeft hiervan nooit melding durven maken, tot hij een oproep zag in de Volkskrant. Hij wenst anoniem te blijven.

Deze week sprak het slachtoffer in het bijzijn van de Volkskrant met directieleden Toon Gerbrands en Peter Fossen van PSV. Het was voor het eerst dat de club hoorde over het misbruik. Volgens de oud-jeugdspeler is het goed mogelijk dat andere voetballertjes ook zijn misbruikt. Begin jaren zeventig verhuisde de dader naar het buitenland, sindsdien is hij niet meer betrokken bij PSV.

De zaak bij Vitesse dateert uit 1996. Een 12-jarige jeugdspeler van de club werd aangerand en een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider van de C1. Dat kwam nooit naar buiten op verzoek van de club. Die wilde volgens een oud-bestuurder de privacy van de jeugdspeler beschermen. 'Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het imago van de club geen rol speelde in dat besluit', aldus de bestuurder, die niet onder naam wil reageren.

Toen de clubleiding over het misbruik hoorde, stelde voorzitter Karel Aalbers de man per direct op non-actief. Later werd hij ontslagen. De dader werd ook veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Het slachtoffer, Renald Majoor, is op zijn achttiende gestopt bij Vitesse, omdat hij te veel last had van de psychische gevolgen van het misbruik.

Directeuren Gerbrands van PSV en De Wit van Vitesse zijn geschokt door de misbruikverhalen. 'Boven alles is dit verschrikkelijk voor het slachtoffer', zegt Gerbrands. 'Hem is een onbeschrijfelijk leed aangedaan. We respecteren het enorm dat hij nu de stap heeft gezet om ons zijn verhaal te vertellen. Het is naïef om te veronderstellen dat zoiets heden ten dage niet meer speelt. We hebben bij PSV organisatorisch een situatie gecreëerd die dit soort misdaden moet helpen uitsluiten.'

Toptalent bij Vitesse, tot zijn teamleider hem misbruikte

Het voetbal leek de uit het opvanghuis voor Renald Majoor. Maar toen werd hij misbruikt door een teamleider van Vitesse. Tegen de Volkskrant vertelt hij zijn verhaal.

'We voelen verantwoordelijkheid voor de situatie van Majoor', zegt Vitesse-directeur De Wit. Na overleg met hem is besloten dat hij ambassadeur wordt van Vitesse. Hij gaat voorlichting geven over zaken waar jeugdvoetballers mee te maken kunnen krijgen, zoals seksueel misbruik.

Gijs de Jong, KNVB-directeur operationele zaken: 'We zijn erg geraakt door dit nieuws en het verhaal van Renald Majoor. De ervaringen van slachtoffers uit het verleden kunnen bijdragen seksueel misbruik in de sport beter aan te pakken. Daarom roepen we slachtoffers op zich te melden.'

Reactie PSV

In een statement op de website reageert PSV op de misbruikaffaire. 'Uitermate schokkend, vooral voor het slachtoffer natuurlijk', reageert algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV. 'Het leed dat hem is aangedaan, is onbeschrijfelijk. Daarom hebben we er enorm respect voor dat hij de stap heeft gezet om ons te vertellen wat hem is overkomen.' Lees hier de volledige verklaring.

In Engeland ontstond een sneeuwbaleffect toen één oud-profvoetballer de stilte doorbrak. Binnen enkele maanden meldden zich ruim vijfhonderd slachtoffers. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat er ook in Nederland nog veel anonieme slachtoffers uit de voetbalwereld zijn.

Deze week is een commissie onder leiding van oud-politicus Klaas de Vries, die namens sportkoepel NOC*NSF seksueel misbruik in de sport in kaart brengt, begonnen aan haar onderzoek.

Heeft u informatie over seksueel misbruik binnen het profvoetbal, of wilt u uw verhaal kwijt, dan kunt u contact opnemen met de auteurs via onderzoek@volkskrant.nl of 06-15003958. Wij publiceren niets zonder uw toestemming.

Reactie Vitesse

Ook Vitesse geeft op hun site een reactie. 'Om Renald Majoor bij de club betrokken te houden heeft Vitesse hem een rol als ambassadeur aangeboden. In die rol gaat hij voorlichting geven op scholen en bijeenkomsten over de zaken waar jeugdspelers mee te maken kunnen krijgen, zoals seksueel misbruik.' Ook wil Vitesse benadrukken dat er sinds een aantal jaar voor iedereen die werkzaam is bij de club een ‘verklaring omtrent gedrag’ nodig is. Lees het volledige statement hier.

Lees verder: misbruik in de sport

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers onderzocht misbruik in de sport. 'Clubbestuurders verplaatsen zich eerder in daders dan slachtoffers.' (+)

Deze vier slachtoffers van seksueel misbruik in de sport deden hun verhaal in de Volkskrant. 'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer.' (+)

NOC*NSF ontvangt per jaar tweehonderd meldingen van seksueel misbruik. Het topje van de ijsberg: seksueel misbruik is een blinde vlek in de sportwereld. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden