Sekstherapie tbs’ers ‘moedig experiment’

Een 30-jarige oud-tbs'er beschuldigt de Pompekliniek van ontucht tijdens 'intieme therapie' waarbij seksuele handelingen werden verricht. Directeur Jos Poelmann is verbolgen. Het was juist 'een fantastisch experiment waar we volledig achter stonden'.

Directeur Jos Poelmann is verbolgen over de tuchtzaak die vandaag dient voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Zwolle. Een man (30), die toentertijd in de Nijmeegse kliniek zat, verwijt de psychiater dat die toestemming heeft gegeven voor een training waar seksuele handelingen werden verricht, terwijl seks tussen een hulpverlener en een patiënt verboden is. De therapie werd tussen 1995 en 1998 in de Pompekliniek gegeven. Er namen tien tbs’ers aan deel.

De tbs’er in kwestie wordt in zijn zaak bijgestaan door Tanja Zondervan, een van de oprichtsters van de website Misbruik door Hulpverleners (MdH). Volgens MdH is er sprake van seksueel misbruik. De term intimiteittraining ‘camoufleert de praktijken die daadwerkelijk plaatsvonden’, aldus Zondervan.

‘Deze mevrouw van de website voert een sensationele hetze. Alsof er onder verantwoordelijkheid van de Pompekliniek ontucht met tbs’ers is gepleegd,’ aldus Poelmann. ‘We vonden de intimiteittraining tien jaar geleden een fantastisch experiment waar we volledig achter stonden. Samen met de vereniging voor forensische seksuologie hadden we het uitgedokterd en we waren enorm blij een vrouw te vinden die de hulp wilde verlenen. We hebben er trots in binnen- en buitenland over gepubliceerd en lezingen gehouden. Iedereen was er ook van op de hoogte: de Inspectie van de Volksgezondheid, het ministerie van Justitie en onze eigen commissie van toezicht. Ze hadden wel kritische vragen, maar hebben niets verboden.’

Het experiment waarbij een lichaamsgerichte trainster zedendelinquenten aanraakte en door hen aangeraakt werd, hoorde helemaal thuis bij de jaren negentig, analyseert Poelmann. ‘Het was de tijd dat er nog prostituees in de gevangenis kwamen. We hebben nu een veel bekrompener idee over seks en delinquenten. In die tijd waren we nog een ruimdenkend volk.’

Het ging bovendien om een kleine, selecte groep. Jonge mannen, aldus Poelmann, die nooit een relatie met een vrouw hadden gehad en alleen via een verkrachting tot seks waren gekomen. ‘Dat was hun enige ervaring. In die tijd recidiveerde die groep het meest, nu het minst. Dat komt doordat er verbeterde methoden zijn met landelijk uniforme richtlijnen; toen hadden we niets. En onze opdracht was en is toch om herhaling van het delict te voorkomen. Dit was een moedig experiment.’

In de training deden de mannen positieve ervaringen op, maar moesten ze ook leren de grenzen van de vrouw te accepteren. ‘Er was geen sprake van een coïtus.’ Maar dat was ook de enige grens in de sessies, beschrijft een artikel uit 2002 in het International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden