Seksslavernij in Bosnische oorlog zwaar bestraft

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft donderdag drie Bosnische-Serviërs veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 28 jaar wegens verkrachting, marteling en het in slavernij houden van Moslimvrouwen tijdens de oorlog in Bosnië....

Het is voor het eerst dat een internationaal hof verdachten veroordeelt vanwege seksslavernij in oorlogstijd. Het gebruik van systematische verkrachting als oorlogswapen en terreurmiddel stond centraal in het proces.

In haar vonnis stelde de Zambiaanse rechter Florence Mumba dat de drie mannen geen architecten van de etnische zuivering waren. Maar 'het hof accepteert een lage rang of een ondergeschikte functie niet als uitvlucht voor de begane misdaden'.

Als doel van de systematische verkrachting zag de rechter het zaaien van angst en terreur onder de bevolking, om zo de Moslims uit Foca te verdrijven. 'Dat is gelukt', zei ze in het vonnis.

De zwaarste straf, 28 jaar cel, is opgelegd aan Dragoljub Kunarac. Hij was betrokken bij een 'nachtmerrie van seksuele uitbuiting', waarin hij de vrouwen in huizen opsloot, misbruikte en liet misbruiken door andere soldaten. Kunarac 'gebruikte en verwoestte Moslimvrouwen vanwege hun etnische afkomst.' Ook liet hij hen overplaatsen naar andere huizen, 'terwijl hij wist dat ze daar verkracht zouden worden.'

Radomir Kovac kreeg twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. De wijze waarop hij het 12-jarige meisje A.B. misbruikte, vormde voor het hof het bewijs van zijn 'verdorven karakter'. Later verkocht Kovac het meisje voor 500 D-mark aan Montenegrijnse militairen. Sindsdien is ze spoorloos.

Van de acht aanklachten tegen Zoran Vukovic achtte het hof maar de helft bewezen. Vukovic verkrachtte een 15-jarig meisje en bedreigde haar met 'nog ergere dingen'. Het 'volledig ontbreken van wroeging' liet het hof zwaar meewegen in zijn veroordeling tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Het proces tegen de drie begon in maart 2000. Zestien slachtoffers deden verslag van de huiveringwekkende misdaden. In een reactie prees aanklager Ryneveld 'de moed van de slachtoffers om zich uit te spreken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.