Seksschandaal in Witte Huis bemoeilijkt vredesmissie van Amerikaanse gezant Ross Duizenden Israëli's betogen tegen Netanyahu

Tienduizenden demonstranten hebben dit weekeinde het aftreden van premier Benjamin Netanyahu geëist. Zij houden hem er verantwoordelijk voor dat, precies vijf jaar na de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen, het vredesproces een dieptepunt heeft bereikt....

THEO KOELE

Van onze correspondent

Theo Koelé

TEL AVIV

Israëlische ordetroepen hebben de Palestijnse gebieden al enkele dagen afgegrendeld. De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Dennis Ross, heeft in diezelfde periode geen enkel tastbaar resultaat geboekt in gesprekken met Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De Vrede Nu-beweging kreeg zaterdagavond in Tel Aviv circa veertigduizend mensen op de been die riepen om het vertrek van Netanyahu. De massale betoging was tevens een eerbetoon aan wijlen premier Yitschak Rabin. De manifestatie vond plaats op het plein waar 'de man van Oslo' werd vermoord door een extreem-nationalistische Israëli. Sommigen legden bloemen neer bij het monument dat aan de aanslag van bijna drie jaar geleden herinnert.

Netanyahu toonde zich geenszins onder de indruk van het protest. Volgens hem waren de betogers aan het verkeerde adres; ze hadden bij Arafat moeten zijn, die geen ernst maakt met de bestrijding van terrorisme. Sinds 'Oslo' zijn meer Israëli's bij Palestijnse terreurdaden omgekomen dan in de vijftien voorafgaande jaren, zei de premier.

In de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever kwam het dit weekeinde tot soms felle botsingen tussen Israëlische en Palestijnse ordetroepen en demonstrerende Palestijnen. Die schreeuwden om wraak voor de dood van twee leden van de militante Hamas-beweging. Elitetroepen van het Israëlische leger schoten vorige week twee broers dood, Imad en Adel Awadallah, die verantwoordelijk zouden zijn voor bloedige aanslagen in Israël. Hamas heeft verklaard dat de Israëlische actie met geweld zal worden beantwoord. Daarop zei Netanyahu dat Israël keihard zal optreden tegen terreur.

In deze gespannen sfeer is de Amerikaanse diplomaat Ross er niet in geslaagd Israëli's en Palestijnen nader tot elkaar te brengen. Volgens een westerse diplomaat in Tel Aviv slaan de Amerikanen zelf de missie van Ross, de eerste in vier maanden, niet hoog aan. Ross zou alleen maar naar het Midden-Oosten zijn gereisd om te laten zien dat de zwaar gehavende president Bill Clinton zijn aandacht voor de regio niet verloren heeft. Het seksschandaal in Washington maakt het er voor Ross niet eenvoudiger op. Clinton wordt niet in staat geacht Israël voor het blok te zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden