Opinie

Seksrel, dat bekt toch wel lekker

Van alle rellen bekt de seksrel verreweg het lekkerst. Media lusten er wel pap van.

Stewardess? Sekspurser, in Telegraaf-jargon. Beeld anp

Dat is een fikse afknapper: 'Seksrel in doofpot', dempte De Telegraaf de feestvreugde met maandagse mismoedigheid. We waren net zo lekker bezig. Wekenlang.

'De seksrel': dan denkt u natuurlijk - dankzij De Telegraaf, die hem opdiepte uit de krochten van het bestaan - aan Transavia en het dagboek van een stewardess die haar erotische avonturen met collega's in de cockpit (tijdens de vlucht!) had opgeschreven. Stewardess? Sekspurser, in Telegraaf-jargon.

Haar bedrogen echtgenoot kwam erachter en mailde passages aan de betrokkenen, die zichzelf terugvonden in compromitterende stijlfiguren. Alles voor het hogere doel: 'Naar verluidt wilde hij niet alleen wraak, maar ook zou hij als klokkenluider willen voorkomen dat deze netelige kwestie in de vergetelheid verdwijnt. In luchtvaartkringen ontstond discussie over de vliegveiligheid.'

Over veiligheid gesproken: 'Transavia ontkent dat er tijdens vrijpartijtjes in de cockpit onveilige situaties voor passagiers zijn ontstaan. 'Dat wees ons eigen onderzoek uit.''

Ik probeer het te vermijden, maar steeds doemt het beeld op van onderzoekers die met latex handschoentjes de stuurknuppel afsnuffelen op DNA-sporen.

Ik sluit niet uit dat de stewardess maar wat fantaseerde. Niet slim om dat met namen van je collega's zonder wachtwoord op je harde schijf te kwakken. Maar misschien was de ontdekking haar bedoeling, in een zucht naar literaire erkenning. Ramkoers - titel staat.

O, pardon, nu maakte ik me zelf ook al schuldig aan dat mediakwaaltje: verlekkerd de wereld in blikken. Seksrel. Van alle rellen bekt de seksrel verreweg het lekkerst. Wij lusten er wel pap van.

'Weer gedoe in Wassenaar', kopte het AD dit voorjaar. Proef de journalistieke hunkering, verpakt in krantenpapier: 'De bestuurscultuur in Wassenaar had nu juist door het nieuwe college en de gemeenteraad moeten worden doorbroken na een periode van politiek gerommel in het villadorp met een seksrel als climax in het bestuurlijke dieptepunt.'

De sekrel kan bogen op een journalistieke traditie. Digitale archieven brachten me op 13 mei 1971, toen Het vrije volk voluit over een seksrel berichtte: 'Zondag komt Growing up op tv, met masturbatiescène en paringsscène.' Zelfde dagblad, 1984: 'Seksrel legt Friese dorpsgemeenschap lam.'

Reken maar dat er schalks gelachen is toen de avondploeg het woord 'gemeenschap' in de kop had weten te persen.

De kwestie: een onderwijzer in het plaatsje Tzum zou 'vieze spelletjes' doen met meisjes uit zijn klas. Zelf hield hij het op 'een aai over hun bol, dat kan niemand mij verbieden'.

De seksrel als teken van de tijd: wat in 1971 nog een 'seksrel' heette, zou nu een kinderpornoaffaire zijn die weken de media zou beheersen.

Uit de hand liep de zaak trouwens toch: de (onbewezen) beschuldigingen leidden tot ontslagaanvraag van maar liefst zes onderwijzers. 'Vuilspuiterij', lurkte de eindredacteur aan zijn dienstbiertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden