'Seksrabbijn' zou te ziek zijn voor rechtszaak

'Seksrabbijn' Eliezer Berland is te ziek om terecht te staan voor de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd. Dat zegt zijn advocaat Louis de Leon. Volgens hem zijn de hartproblemen van de 77-jarige rabbijn zo ernstig dat hij niet uitgeleverd kan worden aan Israël.

Harmen Bockma en Maud Effting
null Beeld anp
Beeld anp

Donderdag heropent de rechtbank in Haarlem de uitleveringszaak tegen rabbijn Eliezer Berland. De bejaarde rabbijn uit Israël is spiritueel leider van een omstreden ultra-orthodoxe beweging en wordt beschuldigd van ontucht met drie volwassen vrouwen en een minderjarig meisje. Tijdens consulten zou hij hen hebben gekust en hun borsten hebben betast.

De rabbijn werd op 11 september aangehouden op Schiphol, bij een tussenstop op doorreis naar Oekraïne. Israël heeft om zijn uitlevering gevraagd. Door alle stress hierover kampt hij inmiddels met ernstige gezondheidsproblemen, aldus zijn advocaat De Leon.

Pacemaker

'Hij ziet asgrauw en voelt ijskoud aan. Op 2 januari heeft hij een pacemaker gekregen, maar die blijkt niet te werken. Zijn hart is een ongeleid projectiel. Het is niet onder controle te krijgen. De spanning van een rechtszaak is te veel voor hem. Hij is niet fit genoeg om terecht te staan. Ik vraag me sowieso af hoe lang hij er nog zal zijn. Uitlevering van Berland zou inhumaan zijn.' De advocaat is bezig met een medische verklaring.

In een interview met de Volkskrant stelt Berland vandaag dat hij de vrouwen mogelijk op het voorhoofd heeft gekust - als zegening. 'Als iemand vier uur lang bij me is en steeds huilt, misschien heb ik haar dan een kus op het voorhoofd gegeven. Of op de wangen. Ik weet het niet meer.' Verder zegt hij hen nooit onzedelijk te hebben aangeraakt. 'Ik heb geen sex drive. Al twintig jaar niet meer.'

Nieuwe kwestie

De uitleveringszaak tegen Berland wordt donderdag heropend omdat advocaat De Leon op het laatste moment een nieuwe kwestie aandroeg. De rechtbank besloot daarop - naar eigen zeggen 'zeer uitzonderlijk' - de zaak opnieuw te behandelen. De veronderstelde ontucht heeft volgens de Israëlische autoriteiten namelijk plaatsgevonden in Oost-Jeruzalem en in een Joodse nederzetting op de Westoever, Beitar Illit. De internationale gemeenschap bestempelt deze nederzettingen en de bezetting van Oost-Jeruzalem als illegaal. De Leon: 'Als Nederland hem vervolgens uitlevert, zeg je in feite dat Israël daar toch de baas is. Dat kan niet.'

Hoogleraar internationaal recht Jan Wouters uit Leuven bevestigt dat hierdoor problemen kunnen ontstaan. Israël heeft rechtsmacht in het zogeheten 'area C', specifieke gebieden die in de Oslo-akkoorden van 1993 zijn aangewezen. 'Maar het wordt moeilijker', zegt hij, 'als het gaat om een gebied dat niet is vastgelegd als zijnde in 'area C', bijvoorbeeld een verdere uitbreiding van de nederzettingen.'

Volgens advocaat De Leon gaat het inderdaad om een illegale uitbreiding die er nog niet was ten tijde van de Oslo-akkoorden. Beitar Illit is een van de snelst groeiende nederzettingen.

Toch speelt het nationaliteitsbeginsel nog een belangrijker rol, zegt de Leidse hoogleraar internationaal publiekrecht Nico Schrijver. 'Berland heeft een Israëlisch paspoort, zijn slachtoffers ook. Iedere staat heeft het recht zijn eigen onderdanen te berechten.' Ook Wouters wijst hierop.

Volgens De Leon is Berland geen echte Israëliër, maar een Palestijnse jood. Hij is in 1937 geboren, voor de oprichting van de staat Israël.

Lees verder: Seksrabbijn: 'Ik heb geen lustgevoelens'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden