'Seksrabbijn' in beroep tegen uitlevering Israël

De omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) stapt naar de Hoge Raad om uitlevering aan Israël te voorkomen. Dat liet zijn advocaat Louis de Leon vanmiddag weten.

De van ontucht verdachte Israelische rabbijn Eliezer Berland. Beeld anp
De van ontucht verdachte Israelische rabbijn Eliezer Berland.Beeld anp

Vorige week oordeelde de rechtbank in Haarlem dat formeel niets de uitlevering van de rabbijn in de weg staat. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie moet nu beslissen of de rabbijn daadwerkelijk wordt overgedragen aan Israël.

Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling. Hij werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

Het OM vroeg de rechtbank in november afgelopen jaar al de uitlevering toe te staan. Die stelde een eindoordeel echter uit, nadat de verdediging van Berland stukken had overlegd waaruit bleek dat de ontuchtgevallen waarvan de rabbijn wordt verdacht, buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël zouden hebben plaatsgehad. Daarnaast zouden ze zijn verjaard en zou Berland formeel niet over de Israëlische nationaliteit beschikken. Ook zou het uitleveringsverzoek op humanitaire gronden moeten worden afgewezen vanwege de slechte gezondheid van de rabbijn.

'Ik heb geen lustgevoelens'

Harmen Bockma en Maud Effting interviewden in januari de 77-jarige rabbijn Eliezer Berland. 'Seks? No, no, no. Ik ben geopereerd aan mijn prostaat. Alle lust is weg', zei de rabbijn toen. Lees hier het interview terug.

null Beeld anp
Beeld anp

'Leugens'

Berland zelf heeft de beschuldigingen leugens genoemd en gezegd dat in de zaak valse verklaringen zijn afgelegd. Voor de rechtbank betoogde De Leon ook dat de vermeende strafbare handelingen buiten de officiële Israëlische grenzen zouden zijn gebeurd en dat Berland formeel niet over de Israëlische nationaliteit zou beschikken. Ook noemde hij de gezondheid van de rabbijn te slecht om hem uit te leveren.

Omdat de rechtbank alleen moest toetsen of het uitleveringsverzoek aan de eisen voldeed, werden zijn bezwaren verworpen. Dat maakt de beroepsprocedure echter nog geen gelopen race, aldus De Leon. 'De Hoge Raad is normaliter geen feitenrechter, maar in uitleveringszaken wel. De raad is daarin zelfstandig bevoegd.'

Berland mag in Nederland blijven zolang zijn beroepszaak loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden