'Seksrabbijn' Eliezer Berland is zoek

'Seksrabbijn' Eliezer Berland is zoek. De Nederlandse justitie probeert sinds dit weekeinde te achterhalen of Berland is gevlucht. De geruchten dat de 77-jarige rabbijn uit Nederland is vertrokken, worden steeds hardnekkiger. Berland zou zijn vertrokken naar een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met Israël.

Harmen Bockma en Maud Effting
'Seksrabbijn' Eliezer Berland Beeld Mike Roelofs
'Seksrabbijn' Eliezer BerlandBeeld Mike Roelofs

'Het is op dit moment onduidelijk waar hij is', zegt persofficier van justitie Henri Tillart. 'Via Interpol in Israël zijn we op de hoogte gebracht van geruchten dat Berland uit Nederland zou zijn vertrokken. Maar hard bewijs daarvoor bestaat niet. Berland moet zich dinsdag eind van de middag weer melden bij de politie. Als hij dat niet doet, dan is er grond om hem aan te houden.'

Ook advocaat Louis de Léon, die de belangen van de 'seksrabbijn' behartigt, heeft hem al meer dan een week niet meer gezien. 'De assistent van Berland, die zijn telefoons beheert, is niet meer bereikbaar', zegt De Léon. 'En de rabbijn was zaterdag niet bij de sjabbat, wat hoogst ongebruikelijk is voor hem. Het lijkt erop dat er geen contact meer is te krijgen.'

Lees ook

De Volkskrant sprak met Eliezer Berland: 'Ik heb geen lustgevoelens'. Lees hier het interview terug (+).
De wisselende groep volgelingen van de 'seksrabbijn' streek in mei neer in een Limburgs vakantiepark. Lees hier de reportage (+).

De Hoge Raad besliste vorige week dinsdag dat de 77-jarige Berland, die al bijna een jaar in Nederland verblijft, uitgeleverd mag worden aan Israël. Berland wordt daar beschuldigd van aanranding van vier vrouwelijke volgelingen en van het uitlokken van mishandeling. Hij zou vrouwen hebben beetgepakt, hun borsten hebben betast, hen in het gezicht hebben gelikt en getongzoend.

Volgens de website Yeshiva World News, dat schrijft over de orthodox-Joodse wereld, zou Berland tegen zijn volgelingen hebben gezegd dat ze kunnen terugkeren naar Israël. 'Dit zijn mijn laatste dagen in Nederland', zou hij hebben opgemerkt. Volgens een van de vertrouwelingen van Berland zou hij naar een land zijn vertrokken dat hem niet uitlevert aan Israël. Een Joods-orthodoxe blogger in New York meldt dat Berland via een ander Europees land naar Zuid-Amerika zou zijn gevlogen. Daar zou hij gezien zijn in Venezuela.

Volgelingen van Eliezer Berland in een Limburgs vakantiepark. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Volgelingen van Eliezer Berland in een Limburgs vakantiepark.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Geen paspoort

Als Berland uit Nederland is vertrokken, dan is hij gaan reizen zonder paspoort. Van de rechtbank mocht Berland op vrije voeten blijven, op voorwaarde dat hij zijn identiteitsbewijs zou inleveren, dat hij een borgsom zou betalen van 50 duizend euro en dat hij zich iedere week zou melden bij de politie.

Het Openbaar Ministerie wilde dat Berland vast zou blijven zitten. Het ging in beroep nadat de rechter-commissaris de uitleveringsdetentie van de rabbijn had geschorst. 'Het is uitzonderlijk dat een buitenlander op vrije voeten blijft in afwachting van uitlevering', zegt officier van Justitie Tillart. 'Wij achten het vluchtgevaar in zo'n geval te groot. Vandaar dat we beroep aantekenden, maar de rechter hield de schorsing toch in stand. Wij waren het daar niet mee eens.'

De volgelingen van Berland die op het Limburgse vakantiepark BreeBronne zaten, zijn vandaag bezig om in te pakken. 'Wij zien de mensen hier met rolkoffers vertrekken', zegt Lottie van Gerven, dochter van de eigenaar van het park. 'De gebedsruimte is leeggehaald. Ook de persoonlijke bibliotheek die de rabbijn hier aanhield, is inmiddels leeggehaald. Een deel van de volgelingen gaat naar Israël en een ander deel naar de Oekraïne. Wij horen van hun dat de rabbijn naar Latijns-Amerika zou zijn gegaan.' Het park is bezig met een juridische procedure om de volgelingen van het park weg te krijgen, omdat ze overlast veroorzaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden