Seksrabbijn des Vaderlands: Heeft u nog seks met uw ex?

Deze week: seks met je ex kan, maar wel met goede afspraken.

Arnon Grunberg
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

'Op een dag kwam ik erachter dat mijn ex nog met zijn ex vree', zei de vriendin van de Seksrabbijn, 'en dat hij eigenlijk naar haar verlangde, meer dan naar mij.'

Het merkwaardige aan verlangen is dat mensen doorgaans verlangen naar wat ze niet hebben of wat ze dreigen te verliezen. Met veel kunst- en vliegwerk kun je verlangen naar wat je hebt, dat wordt dan in de volksmond 'liefde' genoemd. Waar wij verder niet badinerend over hoeven te doen. Het is een act die te vergelijken is met die van een acrobaat die in de nok van de circustent over een dun draadje loopt.

Moet je naar je ex verlangen? Daarover gaat de Seksrabbijn niet. Als je al besluit met iemand anders dan met je partner te vrijen is het misschien verstandig iets nieuws uit te proberen - nieuw in de breedste definitie van het woord; vree u altijd met een man, probeer nu een vrouw - maar het vertrouwde kan ook wat hebben. In één geval waarbij de Seksrabbijn grote moeite had zich los te maken van zijn ex, duurde de seks langer dan de relatie. In de regel geldt: eindigt de relatie, dan ook de seks. Overigens kan het goed voorkomen dat de seks wel stopt en de relatie niet. Helemaal prima.

Mocht u wel met uw ex vrijen, is de vraag hoe vaak? Niet vaker dan een keer per kwartaal.

De Seksrabbijn kende een vrouw die op moeilijke momenten altijd haar ex belde, bijvoorbeeld toen Trump had gewonnen, maar op den duur werd ze daar verdrietig van. Als u het uitmaakt, is het wel verstandig te vragen: 'Ben je nu nog op afroep beschikbaar voor seks? Dan zal ik dat ook zijn.'

Ook in andere, wat lossere relaties, bijvoorbeeld friends with benefits, is het handig daar goede afspreken over te maken. Denk aan: 'Als opa op sterven ligt, is dat geen excuus. Zolang hoeft het vrijen niet te duren en opa kan prima doodgaan terwijl wij aan het neuken zijn.' Dood en seks gaan overigens zoals bekend goed samen.

Huiswerk voor volgende week: contacteer een ex of wees eens avontuurlijk en contacteer de ex van uw partner. Ga met uw ex of die van uw partner uit eten en probeert u zich voor te stellen wat u of uw partner in deze figuur zag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden