Seksisme? Lieve hemel wat een correctheid

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 26 november.

Beatrice de Graaf.Beeld anp

Hoe correct

Lieve hemel, wat een correctheid! Zowel briefschrijfster Sonia Boender als columniste Aaf Brandt Corstius ergeren zich aan het seksisme van Bert Wagendorp die in zijn column iets luchtigs schreef omtrent de partner van Beatrice de Graaf, onze nationale terrorisme-expert.

Jazeker betrof het een stoute en seksistische opmerking, maar wat dan nog?

Seksisme, racisme en andere -ismen wonen nu eenmaal in ons allen, iets natuurlijks wellicht, en dat zal zo blijven tot we robots zijn.

Daarmee wil ik een en ander beslist niet goedpraten, maar zolang we de uitwassen van die -ismen grondig bestrijden, is er weinig aan de hand. En is die luchtige opmerking van Wagendorp (het was een column, hè) nou echt zo'n uitwas? Lieve hemel!

Ruud Nagel, Lelystad

Hoezo seksisme

Wat een onzin om Bert Wagendorp van seksisme te beschuldigen (ABC, V, 25 november). Hij gebruikt het stijlmiddel tegenstelling en overdrijving om een ander accent te leggen.

Punt 1: Als mijn man thuis zo zou praten als Beatrice zou ik ook een eierdopje naar zijn hoofd gooien.

Punt 2: Het is overigens heel irritant als iemand, ook een man, zo praat dat je er niet tussen kunt komen, zoals bij Wilfried de Jong (Zomergasten) het geval was.

Punt 3: Een column is er om uit te dagen; hij doet dat op een voortreffelijke wijze, namelijk geestig en goed.

Punt 4: Hij steekt zijn waardering voor de opinie van Beatrice niet onder stoelen of banken en dat wordt niet minder door die laatste alinea. Aldus gezegd...

Trees Wissenburg, Driebergen

Goed werk

Aaf: goed werk! Ik vermoed dat je de gedachten van vele lezers van Berts column over Beatrice verwoordt: dank daarvoor. Bert: neem dit ter harte alsjeblieft. Ik had je hoog zitten, maar sinds gisteren ben je in het vakje van de male chauvinist pig terechtgekomen. Hoe kan dat nou zo komen?

Genoemde vriendin: zit je wel op de juiste bank tv mee te kijken?

Tanja Stroosma, Leiden

Dit is mis met de nationale milieuwet

Het is inderdaad urgent het milieubeleid een betere wettelijke grondslag ('nationale klimaatwet') te geven. Het lijkt erop dat het initiatief Samsom en Klaver (Voorpagina, 24 november) een 'raamwet' beoogt, die vervolgens in aparte wetten, beschikkingen en besluiten pas werkelijk effect krijgt. Dat gaat dan nog heel, heel lang duren. Reken even mee: er wordt in 2016 een wetsontwerp ingediend bij de Raad van State om advies, met daarna Kamerbehandeling en daarna uitwerking en uitvoering. Dan duurt het al snel een jaar of drie voordat het in de Staatscourant staat. Dan pas komt de tijd voor de echte regelgeving. Daarom is het streven in 2030 een uitstootreductie van 55 procent te halen een illusie. Maar dat is niet alles; wil je alle elf kolencentrales gesloten hebben, dan ontkom je niet aan een kostbare schadevergoedingsregeling, want die zijn nu eenmaal niet van de staat. Er moet dus geld voor vrijgemaakt worden. Wat stellen de initiatiefnemers zich daarbij voor?

Dan is er wat de PvdA betreft nog iets vreemds aan de hand. De eerste schop in de grond van de net opgestarte kolencentrale aan de Eemshaven werd door PvdA-minister Cramer met veel tamtam verricht. Vlak ernaast bouwde Nuon een geavanceerde gascentrale die onderbenut bleef omdat gas niet kan concurreren met kolen. Nuon zat met de verliezen. Gas vervuilt minder en zal zeker voorlopig nodig zijn.

Wil de PvdA mij alsjeblieft uitleggen hoe en waarom het door haarzelf bedachte beleid, met hoge maatschappelijke en bedrijfseconomische kosten, tegen nieuwe hoge kosten veranderd moet worden?

Arie van der Hek, Eelde (PvdA-kamerlid van 1973 tot 1987)

Jesse Klaver en Diederik Samsom.Beeld Freek van den Bergh

Aboutaleb

Anno 2015 kunnen Amsterdammers Tim Streefkerk en Paul de Jong de aanblik van een driehonderd jaar oude Rotterdamse schuit op een tegelplateau in een tunnel niet verdragen. Eigen boot eerst! (O&D, 25 november) Duizend excuses voor de stuitende bekrompenheid van mijn stadgenoten, zij zijn gelukkig maar met weinigen. Als goedmaker stel ik voor dat we die nieuwe fietstunnel helemaal betegelen met afbeeldingen van de Kuip, de Erasmusbrug, de Euromast en een portret van Aboutaleb.

Als we maar lekker door kunnen fietsen!

Kees Loef, Amsterdam

Ahmed AboutalebBeeld anp

Mekkeren

Wat kunnen die twee Amsterdamse historici zielig doen. In de brief van de dag van woensdag 25 november slaken ze de kreet: 'Een Rotterdams schip in onze IJ-passage? Nee. Dat nooit.' Dan zijn Rotterdammers toch wat ruimhartiger. Ze hebben gewoon hun belangrijkste brug naar een Amsterdamse burgemeester genoemd.

De Van Brienenoordbrug ontleent zijn naam aan W.J. van Brienen, burgemeester van Amsterdam van 1811 tot 1813. Hoor je daar iemand over mekkeren?

Henk van Noordwijk, Puttershoek

Klimaatvluchtelingen

De PVV vindt duurzame energie maar 'onzin (Ten Eerste, 25 november)'. Dat is verrassend, aangezien de klimaatverandering rond 2050 naar verwachting 200 miljoen vluchtelingen zal hebben veroorzaakt. Bij evenredige verdeling zijn dat 500 duizend vluchtelingen voor Nederland. Je zou verwachten dat de PVV de grootste voorstander is van duurzame energie.

Marc van der Sluys, Nijmegen

VVD en klimaat

Samsom en Klaver hebben elkaar gevonden in een voorstel voor een klimaatwet. De VVD ziet die wet niet zitten, is huiverig dat de economie schade oploopt. Ja, een belangrijke verkiezingsbelofte van de VVD is de staatsschuld drastisch te verminderen, want de generaties na ons mogen hiermee niet opgescheept worden. Wel laat de VVD toe dat deze generaties als erfenis een vervuilde planeet mogen bewonen. En dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking met zijn voeten in het water zal staan. Maar ach, een echte VVD'er zal hierom niet treuren; de grootste kastelen staan immers altijd hoog op een heuvel.

Frits van het Hoofd, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden