Seksgedrag jongeren in zes jaar amper veranderd; homo wel eerder uit de kast

Jongeren met homoseksuele gevoelens komen op steeds vroegere leeftijd uit de kast. Dat geldt vooral voor jongens. Dit blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25ste dat vandaag verschijnt.

Jongens beleven hun coming-out gemiddeld op een leeftijd van 16,6 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd in 2005 nog 17,8 jaar was. Meisjes met lesbische gevoelens zijn nu gemiddeld 15,9 jaar als ze er voor het eerst over praten, een fractie jonger dan het gemiddelde in 2005.

Dat jongeren eerder uit de kast komen, is waarschijnlijk een gevolg van de toegenomen zichtbaarheid van homoseksualiteit, denkt psychologe Hanneke de Graaf van Rutgers WPF, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met stichting Soa Aids Nederland. Bijna achtduizend jongeren tussen 12 en 25 jaar vulden de enquête in. 'Op tv, bijvoorbeeld in soapseries, zie je tegenwoordig vaker homo's. En ook zoiets als de jongerenboot op de Gay Pride draagt bij aan de zichtbaarheid', zegt De Graaf.

Internet
Door internet is het makkelijker geworden informatie op te zoeken of verhalen van andere homoseksuelen te lezen. 'Daardoor hebben jongeren het allemaal eerder voor zichzelf op een rijtje. In gesprekken met jonge homo's over hun dilemma's rond de coming-out, hoor je vaak: ik durfde er niet voor uit te komen, omdat ik dacht dat ik de enige was.'

Dat jongeren eerder uit de kast komen, heeft niets te maken met grotere acceptatie door leeftijdsgenoten. Daarin is weinig in positieve zin veranderd. Ruim de helft van de jongens en een kwart van de meisjes keurt het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. Voor 12 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes zou homoseksualiteit een reden zijn de vriendschap te verbreken.

Anticonceptie
Het seksuele gedrag van jongeren is in de afgelopen zes jaar nauwelijks veranderd, blijkt verder uit het onderzoek. De leeftijd van de eerste keer seks is nagenoeg gelijk gebleven en het gros van de jongeren beschermt zichzelf nog steeds goed tegen zwangerschap. Van de jongens geeft 87 procent aan bij de eerste geslachtsgemeenschap een condoom of een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. Bij meisjes ligt dit percentage iets hoger, op 91 procent.

Eerste keer komt onverwacht
Nieuw is dat de eerste keer seks voor veel jongeren onverwacht komt. Bijna 40 procent van de jongens en ruim 30 procent van de meisjes in Nederland de eerste keer 'niet ziet aankomen'. Eén op de 20 jongens en zelfs één op de vier meisjes gaf aan de eerste keer vervelend te hebben gevonden.

Meisjes hebben vaker spijt van de eerste keer dan jongens. Krap een derde van de meisjes baalt in meer of mindere mate van die ervaring. Bij jongens is dit percentage 16 procent. Van de meisjes zegt ruim een vijfde dat ze liever iets langer had gewacht. Bij de jongens is dit 8 procent.

© Thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden