Seksbaas hindert sanering Wallen

De voormalige slager Jan Venekamp, exploitant van ruim twintig peeskamers op de Amsterdamse Wallen, weigert zijn vastgoed af te staan.

Venekamp en zijn dochter bezitten 23 peeskamers, waarvan de meeste zijn gevestigd op het Oudekerksplein, dat het stadsbestuur liefst geheel prostitutievrij wil maken.

Een Bibob-procedure tegen de Venekamps mislukte, waarna het stadsdeel Centrum bij het huidige bestemmingsplan verplicht was de vergunningen te verlengen. Deze week werden de vereiste documenten uitgereikt, zo bevestigt het stadsdeel. De documenten zijn drie jaar geldig.

In Het Parool verklaart de dochter van Venekamp dat haar familie ‘in principe’ niet van zins is van het Oudekerksplein te vertrekken. Ook niet als er door potentiële kopers (woningcorporaties met steun van de gemeente) boven de marktprijs wordt geboden.

Juist omdat talrijke bordelen en ramen in de nabije omgeving al zijn gesloten, lopen de zaken beter dan ooit, verklaart Venekamp. Eerder werd de grootste ramenexploitant, Charles Geerts, uitgekocht voor 25 miljoen euro. Kort daarna volgde Dirk Holtman (8 miljoen), die als exploitant vooral actief is op het Oudekerksplein.

Kleinere exploitanten zijn eveneens vertrokken, waardoor de hoeveelheid ramen inmiddels met eenderde is teruggedrongen. Uitgangspunt, aldus de vorige maand gepresenteerde strategienota van de gemeente, is dat de helft van het aantal ramen verdwijnt. Zones buiten het Wallengebied die in postcodegebied 1012 liggen, worden geheel prostitutievrij.

Venekamp is niet de enige die dwars ligt bij Operatie 1012, zoals de sanering wordt genoemd. Een motief om zich te verzetten kan prijsopdrijving van het vastgoed zijn. Hetzelfde gebeurt op het Damrak en Rokin. Het stadsbestuur wil de toegangsboulevards van de hoofdstad veranderen in een ‘rode loper’. Maar ondernemers die niet in de beoogde opwaardering passen, weigeren te vertrekken.

Pogingen om bijvoorbeeld de familie Barazani – eigenaar van meerdere hotels en horecagelegenheden – tot verkoop te bewegen zijn tot nu toe mislukt. Ook enkele Bibob-procedures (Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur) brachten niet het gewenste resultaat.

Een ingewijde meent niettemin dat het verzet tegen de, ook buiten Nederland veel aandacht trekkende, sanering van de rosse buurt ‘tot nu toe bijzonder meevalt’. Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) laat via zijn woordvoerder weten dat het gehele project ‘een langdurig traject is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden