Seksbaas Amsterdamse Wallen verkoopt imperium

Een van de grootste seksbazen op de Amsterdamse Wallen heeft een koper van zijn panden en peeskamers gevonden. Charles Geerts heeft een voorlopig verkoopcontract gesloten met NV Stadsgoed, een dochteronderneming van woningcorporatie Het Oosten....

ANP

Het gaat om de circa twintig prostitutiepanden van Geerts. Die hebben samen ruim vijftig ramen, ruwweg een derde van het gehele ‘aanbod’ in de roemruchte hoerenbuurt. NV Stadsgoed liet eerder al weten de gebouwen een nieuwe bestemming te willen geven. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld woningen.

De zegsman benadrukte dat het om een voorlopig contract gaat met meerdere ontbindende voorwaarden. Mocht een van de partijen bijvoorbeeld uit de school klappen over de inhoud van de overeenkomst, dan gaat de deal niet door. Medio oktober moet de verkoop definitief worden.

Amsterdam is momenteel hard bezig de criminaliteit en verloedering op de Wallen aan te pakken. De gemeente trok eind vorig jaar 33 vergunningen van seksbedrijven in en sommeerde hen op korte termijn de ramen te sluiten. Dat gebeurde na controles naar criminele activiteiten van de ondernemers.

Een aantal getroffen exploitanten stapte naar de rechter. Die besloot dat de peeskamers voorlopig mogen openblijven, in ieder geval tot de bezwaarschriften van de seksondernemers zijn behandeld.

Een deel van de panden die de gemeente wilde sluiten, waren van Geerts. Hij verkocht daarna begin dit jaar al een klein aantal van zijn peeskamers. Geerts ontkent overigens dat hij zijn gebouwen in de verkoop doet omdat Amsterdam het hem lastig maakt.

Ook koopt de gemeente al enige tijd panden op de Wallen op. Tot vorige week had Amsterdam samen met NV Stadsgoed al 83 gebouwen in de rosse buurt verworven. Het is vooralsnog onduidelijk of Amsterdam ook heeft meebetaald aan de panden van Geerts. Wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) maakte onlangs bekend samen met grote investeerders nog meer prostitutiebedrijven, coffeeshops en andere gebouwen te willen opkopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden