Seks voor een breezer; een mazzeltje voor allebei

Op lollipop-party’s en libi-feesten hebben jonge meisjes geregeld seks in ruil voor een beloning. De GGD Amsterdam is bezorgd over de moraal en vreest de verspreiding van geslachtsziekten....

In Amsterdam-Zuidoost is elke week wel ergens een lollipop-party. Een feestje waar de bezoekers zo weinig mogelijk kleding aanhebben en zich seksueel uitdagend gedragen. Hoogtepunt van de avond is de wedstrijd in orale seks, waarbij het publiek bepaalt wie de winnaar is.

Tienermeisjes zijn van harte welkom op deze feestjes. En dat geldt ook voor de libi-feesten, besloten feesten van drugsdealers en drugskoeriers in leegstaande kraakpanden. Meisjes tot 20 jaar mogen gratis naar binnen, jongens betalen entree.

Er is geen verlichting in de flats. Iedereen kan met elkaar seks hebben. Na afloop krijgen de meisjes sieraden van de drugskoerier. Twee keer per maand wordt ergens in een lege flat in de Bijlmer een libi-feest georganiseerd.

Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele feesten en bijeenkomsten in de Bijlmer waar tieners rondlopen die te benaderen zijn voor betaalde seks, of die zichzelf daarvoor aanbieden.

De GGD Amsterdam deed in opdracht van het college van BenW onderzoek naar de omvang van prostitutie door minderjarigen in Zuidoost. De onderzoekers stuitten op allerlei situaties waarin jonge meisjes seksuele handelingen verrichten in ruil voor een beloning.

Dat zijn geen toevaltreffers, zegt onderzoeker Arnoud Verhoeff van de GGD. ‘We wisten dat zulke feesten bestonden, maar ze worden vaker georganiseerd dan we dachten.’

De bijeenkomsten zijn misschien officieel niet bedoeld voor tieners, maar ze komen er wel. Erger: ze komen er graag. Dat is het grote probleem, volgens Verhoeff: de verschuiving in de seksuele moraal bij tieners. ‘Ze vinden seks voor een “mazzeltje” (een breezer, een lift naar huis) niet bezwaarlijk.’ Omdat de meisjes niet worden gedwongen tot seks is er geen sprake van klassieke prostitutie, waartegen de politie kan optreden.

Zoals bijvoorbeeld de meisjes van een jaar of 14 die seks hebben met meerdere jongens. Ze doen het in kelderboxen van flatgebouwen, of thuis, als hun ouders weg zijn. ‘Ploegen’ heet dit verschijnsel. De jongen die het meisje en de ‘ploegplek’ regelt, ontvangt entreegeld. Een deel van de opbrengst gaat naar het meisje, dat soms inspraak heeft in wie er mogen meedoen.

In Zuidoost komt seks tegen betaling geregeld voor. Dat komt door de anonimiteit van het stadsdeel, blijkt uit het rapport. ‘Het publieke uitgaansleven is weliswaar beperkt, maar in de avonduren zijn grote delen van Zuidoost in de avonduren verlaten en anoniem.’ Ook de flats met boxen en parkeergarages lenen zich goed voor prostitutie.

Maar het gebeurt ook in andere stadsdelen, aldus de GGD. De binnenstad is bijvoorbeeld geliefd omdat burgers daar niet zo op elkaar letten en vanwege de ontmoetingsplekken in het uitgaansleven.

Verhoeff maakt zich naar aanleiding van het onderzoek ernstige zorgen over de manier waarop tieners omgaan met seks en relaties. Een ander zorgelijk punt is dat ze aan onveilige seks doen.

‘Een 13- of 14-jarig meisje moet inzien dat het niet normaal is je lichaam te geven voor een breezer. En als ze het toch doet, moet ze leren een condoom te gebruiken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.