Nieuws aanranding

Seks tegen de wil van de ander voortaan strafbaar door nieuw wetsvoorstel Grapperhaus

Seks tegen de wil van de ander en seksuele intimidatie worden strafbaar. Dat eerste is nodig om slachtoffers die uit angst dichtklappen en niet protesteren beter te beschermen, vindt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het tweede moet ervoor zorgen dat opdringerig gedrag op straat en online niet zonder gevolgen blijft.

Nu is seks pas strafbaar als er dwang aan te pas komt. Dat betekent bijna altijd dat het slachtoffer zich verzet moet hebben. Maar ruim tweederde van de slachtoffers verstijft uit angst en is niet in staat zich te verweren of zelfs te protesteren, zeggen onderzoekers.

Zeker sinds de #MeToo-beweging, die slachtoffers van seksueel geweld en intimidatie wereldwijd inspireerde om hun verhaal publiekelijk te delen, is Grapperhaus ervan overtuigd dat hun bescherming tekortschiet. De rechter moet daarom al kunnen veroordelen als de dader wist of had moeten weten dat het slachtoffer geen seks wilde, aldus de minister. De straf wordt wel wat lager dan die op verkrachting. De minister denkt aan maximaal zes jaar cel.

Onwil kan blijken uit een uitdrukkelijk nee of afhoudende lichaamstaal, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Maar ook merkbaar weifelen, verstijven of niet (langer) meedoen tijdens een seksuele handeling kan al genoeg zijn. Dat moet immers reden zijn voor de initiatiefnemer om te vragen of de ander nog wel verder wil gaan. Laat diegene dat na, dan hoeft het Openbaar Ministerie niet meer te bewijzen dat de ongewillige persoon zich verzet heeft. Deze laatste situatie zal in de praktijk wel wat lichter worden bestraft.

Ook seksuele intimidatie kan voortaan worden bestraft, zowel op straat als op internet. Daaronder kunnen bijvoorbeeld seksueel getinte aanrakingen en opmerkingen en obscene gebaren vallen. Grapperhaus wil de openbare ruimte zo teruggeven aan iedereen die door intimidatie sommige plaatsen mijden of zich niet vrij voelen om zich te kleden hoe zij dat willen. In Amsterdam en Rotterdam geldt al een plaatselijk verbod op ‘sissen’ en andere straatintimidatie. 

Verbetering: Uit de kop boven een eerdere versie van dit artikel zou op te maken kunnen zijn dat ook een slachtoffer van onvrijwillige seks volgens het wetsvoorstel dat hierboven wordt beschreven strafbaar zou zijn. Uiteraard gaat het om de dader.

Meer over #MeToo

Opinie: Als je iets is overkomen, moet je MeToo zeggen

Waarom is de overgrote meerderheid van de #MeToo-daders man? Is dat aangeleerd gedrag, is het lust, is het macht – wat bezielt de man

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden