Seks op tv doet je de lust vergaan

HET is inmiddels zo ver gekomen met onze maatschappij dat we niet meer met elkaar naar bed willen. Volgens de recent benoemde hoogleraar Van der Wiel is dat een uitvloeisel van het fenomeen burn-out, de enorme implosie waarmee de gestresste moderne werknemer ten slotte bezwijkt....

LIESBETH WYTZES

De hoogleraar beschrijft ons leven: er worden steeds hogere eisen gesteld aan relaties. Man en vrouw moeten elkaars therapeut zijn. Daarnaast komt dat mensen het slecht kunnen verdragen als niet alles perfect is, en ten slotte zijn ze ook nog helemaal vrij.

Vroeger was je blij als je al iets aan seks kon doen, nu moet het ook nog aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. En tegenwoordig hebben vrouwen ook allerlei verlangens. Het lijdt geen twijfel of die seksuele burn-out is een kwaal die vooral mannen treft - anders was er nooit Viagra geweest... De hele dag moeten ze presteren, en als ze dan 's avonds naar Studio Sport willen kijken, verschijnt moeder de vrouw in doorzichtig negligé.

Dat komt natuurlijk niet altijd gelegen. Ik kan me voorstellen dat mensen na een dag hard werken liever willen uitrusten, maar of het seksuele plezier nu werkelijk weggenomen wordt door de alomtegenwoordige stress, waag ik te betwijfelen. Hard werken is van alle tijden, of zou een, laten we zeggen, leerlooier uit de Middeleeuwen soms niet moe en uitgeput thuisgekomen zijn?

Vroeger werd er in brede lagen van de bevolking juist veel harder gewerkt: honderd jaar geleden waren werkweken van zes dagen, tien uur per dag normaal. Toch werd er toen amper geklaagd over geen zin hebben, om de simpele reden dat over dat onderwerp niet gesproken werd. Seks was iets persoonlijks.

Misschien is er nu wel iets heel anders aan de hand. De hoogleraar zegt het zelf al, maar hij verbindt er een andere conclusie aan: de seksuele burn-out speelt alleen in Nederland en in Scandinavië. Maar niet, zoals hij denkt, omdat het in alle andere landen gemedicaliseerd is.

Nee, ik denk dat het is omdat seks hier geen taboe meer is. In de VS mag een openhartige serie als Sex in the City alleen maar op pay-tv worden uitgezonden, daar acht men dat te onkuis voor gewoon gebruik. De impact van seksprogramma's op de tv is enorm.

Wie daar naar kijkt, hoeft geruime tijd niet meer. Dat geldt vooral voor het veelbesproken Seks voor de Buch, waarin mindervalide mensen en hun hartstochten te kijk worden gezet. Hoe zielig ze ook zijn, hun expliciet in beeld gebrachte activiteiten doen de kijker werkelijk elke lust vergaan, met ver vooruitwerkende kracht.

De openheid die als eerste nagestreefd werd door organisaties als de NVSH, heeft een averechts effect gehad. In plaats dat de samenleving als een vrolijk copulerende massa verder rolt, heeft niemand meer zin omdat er niets geheimzinnigs meer is aan seks of aan het mannen- of vrouwenlichaam.

Weinig dingen zijn zo bevorderlijk voor de spanning in bed als geheimzinnigheid en stiekemheid. Vandaar dat veel mensen fantaseren over seks op een plaats waar het eigenlijk niet mag. Wat jammer dat er geen verbod op seks uitgevaardigd kan worden. Als iedereen het weer stiekem moest doen, zou het fenomeen seksuele burn-out binnen de kortste keren geheel verdwenen zijn.

Liebeth Wytzes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden