Seks-mythe

De mythe is dat mannen meer seksuele partners in hun leven hebben dan vrouwen. Volgens sommige biologen logisch omdat ze daarmee voldoen aan hun biologische drang hun genen maximaal door te geven....

Huub Schellekens

Monogamie helpt zo'n partner aan zich te binden. In enquêtes komt het beeld van kuise vrouwen en losbandige mannen ook steeds naar voren. Mannen claimen gemiddeld twaalf tot dertien verschillende vrouwen te hebben gehad en vrouwen zeggen het met iets meer dan drie mannen te hebben gedaan.

Die cijfers zijn in elk land ongeveer hetzelfde, of het nou gaat over als charmeurs bekend staande Fransen of koudbloedig geachte Engelsen. De biologen onder ons kunnen daarom tevreden zijn.

De statistici voelen ongetwijfeld nattigheid, want die gemiddelden zouden voor mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. Immers een nieuwe partner voor een man betekent tegelijkertijd een nieuwe partner voor de vrouw. De enquêtes kloppen niet of worden niet eerlijk ingevuld.

Theoretisch is het mogelijk dat het verschil van tien mannen per vrouw veroorzaakt wordt door seksueel heel actieve vrouwen die zo weinig voorkomen dat ze bij het onderzoek worden gemist. De cijfers uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn gebaseerd op tienduizend ondervraagden. Als een dergelijk zeldzame vrouw door die steekproef wordt gemist moet die wel honderdduizend partners hebben gehad om het verschil in gemiddelden goed te maken.

Als een vrouw vijftig jaar actief is op seksueel gebied, betekent dat tweeduizend nieuwe partners per jaar. Het lijkt niet waarschijnlijk dat dit soort vrouwen bestaat, ook omdat de meest seksueel actieve mannen de actiefste vrouwen ver achter zich lieten. Twintig keer meer mannen dan vrouwen zegt het afgelopen jaar meer dan vijftien partners te hebben gehad.

De enige andere statistisch acceptabele verklaring voor het verschil kunnen prostituees zijn. Die zullen om begrijpelijke redenen in enquêtes het echte aantal klanten niet willen prijsgeven .

Om hun bijdrage aan de cijfers te kunnen berekenen, moeten we eerst weten hoeveel prostituees er actief zijn. Op basis van veroordelingen of waarschuwingen door de politie komt het cijfer in het Verenigd Koninkrijk uit op 1 op 2000 en tellingen op straat op 1 op 800. Door het tellen van de advertenties in telefooncellen van dames die in Londen hun diensten aanbieden, komt de schatting uit op 1 op 1500.

Laten we aannemen dat de echte frequentie 1 op 1000 is en dat die dames vijf jaar lang en vijftig weken per jaar hun diensten aanbieden. Die moeten dan dertig nieuwe klanten per week bedienen om de mannen te helpen aan de gemelde dertien verschillende partners.

Ook dat aantal is onwaarschijnlijk. De meeste prostituees zijn drugverslaafden die hun beroep maar beperkt uitoefenen. Ook als mannen gevraagd wordt naar hun bezoek aan dames van lichte zeden wordt het aantal van dertig nieuwe klanten per jaar bij lange na niet gehaald.

De onvermijdelijke conclusie is derhalve dat er gelogen wordt. Mannen willen graag voldoen aan het beeld van veroveraars en vrouwen aan dat van de zedige partner. Laten we maar uitgaan van vijf verschillende partners voor iedereen. Rekent u zelf maar uit hoeveel u nog te goed heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden