Seks met een afgestofte rokkenjager

Betere reclame had Vivendi Games zich niet kunnen wensen: Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude mag in Australiiet worden verkocht....

Peter van Ammelrooy

De lokale keuringsdienst voor film en literatuur heeft aanstoot genomen aan 'het verborgen seksuele karakter' van het computerspel. Het onthoudt Larry een leeftijdsstempel, waardoor winkels het spel niet mogen verkopen.

Dat maakt nieuwsgierig en laat de kassa's rinkelen al was het maar op andere continenten.

Controverse is Larry niet vreemd. Zeventien jaar geleden verscheen de eerste aflevering van wat zou uitgroeien tot een serie van zeven games rond Larry Laffer. Larry is een kleine, kalende, ongeremde seksist die zich in avontuur na avontuur stort door zijn jongeheer achterna te lopen.

Leisure Suit Larry In The Land of The Lounge Lizards was in 1987 het eerste spel voor 'volwassenen'. Het werd door 800 duizend mensen gekocht en door nog eens miljoenen illegaal gekopieerd. Het spel maakte de geesten ook rijp voor een leeftijdskeuring zoals die al voor films gold. Dezelfde 'censuur' die de nieuwe Larry nu in Australie kop kost.

Magna Cum Laude (voor PlayStation, PC en Xbox) is het eerste Larry-spel sinds 1996. Daarin laat de afgestofte held het echte verleidingswerk over aan zijn neef. Larry Lovage beschikt over meer haar, maar is op het sociale vlak even onbeholpen als zijn oom. Bij de vrouwen krijgt hij niets gedaan. Lovage denkt dat zijn kansen keren als de tv met een koppelshow neerstrijkt op zijn universiteit.

In de vorige Larry's moest de speler in een lopend avontuur objecten opsporen waarmee hij puzzels kon oplossen. Magna Cum Laude is niet meer dan een snoer van losse behendigheidsspelletjes, zonder bindende verhaallijn. Na elke gewonnen uitdaging mag Larry zijn geluk beproeven met een van de bimbo's in het spel.

Vivendi Nederland was onbereikbaar voor commentaar of een recensie-exemplaar. Afgaande op een Duitstalige (!) demo-versie is het onduidelijk waarover de Australische censor is gevallen. Het vertoonde bloot kan het niet zijn. Als vrouwen in het spel uit de kleren gaan, dekken borden met 'Censuur' billen en geslachtsdeel af. Wel biedt Vivendi Games sinds een week een ongecensureerde versie aan (te koop via internet), maar ook hierin legt Larry het af tegen het seksrepertoire van bijvoorbeeld een Aktueel of de commerci tv.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden tienduizenden cd's met een probeerversie van Magna Cum Laude verspreid op universiteitsterreinen. Dat gebeurde in het kader van National Campus Safe Sex Day. Een beter voorbehoedsmiddel voor studenten had Vivendi Games niet kunnen bedenken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden