Seks is zelfs niet een beetje belangrijk

Vraag het je vrienden, je collega's, je familie: 'Hecht jij veel waarde aan een goed seksleven?' Ze zullen het waarschijnlijk allemaal beamen....

Judith Koelemeijer

Jolanda de Vries, verbonden aan de vakgroep psychologie van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg, ging er dan ook van uit dat seksualiteit hoog zou scoren op de lijst van de '25 belangrijkste aspecten van leven' die zij samenstelde voor het seksuologie-symposium Recht op lust versus intimiteit op 22 april aanstaande.

Uitgaande van een vragenlijst van de World Health Organisation, die de 'kwaliteit van leven' sinds 1991 wereldwijd onderzoekt, vroeg ze aan zo'n zevenhonderd Nederlanders hoe belangrijk ze seks vinden in vergelijking tot bijvoorbeeld gezondheid. Of een dikke portemonnee.

Wat blijkt? Nederlanders vinden seks, als het erop aankomt, zelfs niet een beetje belangrijk. Zonder gewetenswroeging zetten ze seks op de 25ste plaats. Mannen evenzogoed als vrouwen.

De Vries was zelf nog het meest verbaasd. 'Blijkbaar wordt het belang van seksualiteit enorm overschat. De media besteden er veel aandacht aan; dat vertekent het beeld. Voor de grootste groep mensen doet seks er helemaal niet zoveel toe. Althans, als je het afzet tegenover andere behoeften. En dat was in Nederland niet eerder gedaan.'

Nederlanders vormen overigens geen uitzondering. Ook inwoners van bijvoorbeeld Zimbabwe, India en de Verenigde Staten zetten seksualiteit onderaan op de lijst van levensbehoeften, zo is uit vergelijkbare onderzoeken gebleken.

In de top vijf zullen dan wel allerlei behoeften staan die met seks te maken hebben, denk je onwillekeurig. Liefde, intimiteit, warmte. Vergeet het maar. Liever dan aan samenzijn, denken we eerst aan onszelf. Op één staat voor de Nederlanders 'niet hulpbehoevend zijn', dus jezelf kunnen wassen en aankleden enzovoorts. 'Positieve gevoelens' als optimisme en een goede toekomstverwachting komen op twee, gevolgd door 'veiligheid', 'energie hebben' en 'gezondheid'.

De Vries: 'De seksuologen op het congres zullen er nog vreemd van opkijken. Maar bij hen komen natuurlijk alleen mensen die seks belangrijk vinden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden