Seks in openbaar kan - met mate

In Engeland is het binnenkort afgelopen met de seks in de openbare ruimte, zelfs de eigen achtertuin is straks verboden terrein voor de liefdesdaad....

In de nieuwe Sexual Offences Act die momenteel voorligt in het Lagerhuis, wordt korte metten gemaakt met publieke seks: maximaal zes maanden straf. Het wetsvoorstel verbaast de Alkmaarse zedenadvocate mr. Van Dijk ten zeerste. Want een wet, redeneert zij, is toch bedoeld om een nijpend probleem in de samenleving aan te pakken. 'En ik kan me niet voorstellen dat seks in het openbaar een echt probleem vormt in Engeland.'

In Nederland evenmin. Daarom komt in het Wetboek van Strafrecht ook geen wetsartikel voor dat seks in de openbare ruimte verbiedt. Wel wordt in artikel 239 de 'schennis van de eerbaarheid' behandeld. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden, 'of een geldboete van de tweede categorie'. Onder schennis van de eerbaarheid wordt verstaan het in het openbaar 'willens en wetens verrichten van een onder de gegeven omstandigheden voor het normaal ontwikkelde schaamtegevoel kwetsende handeling'.

Artikel 239 richt zich vooral tegen seksueel exhibitionisme, ook wel bekend als 'potloodventen'. Maar volgens het OM zou het in theorie ook mogelijk zijn met artikel 239 in de hand gevallen van openbare seks voor de rechter te brengen. Alleen is het de vraag of de rechter tot veroordeling zal overgaan.

Volgens een arrest van de Hoge Raad van november 1974 moet de vraag of sprake is van schennis van de eerbaarheid door de rechter namelijk 'beoordeeld worden aan de hand van de hier te lande heersende zeden welke worden beïnvloed door de bij een belangrijke meerderheid van het Nederlandse volk levende opvatting'. En die zijn ruimhartig - hoewel niet onbegrensd.

Want ondanks het ontbreken van een specifiek wetsartikel betreffende openbare seks en een tolerant klimaat is niet bij voorbaat alles toegestaan. In juni vorig jaar klaagden voorbijgangers bij de Maastrichtse politie over een triootje aan de Kesselkade. De politie betrapte een 36-jarige Duitser en twee Poolse vrouwen van 21 en 24 op heterdaad. Het drietal moest een boete van 130 euro per persoon betalen, volgens het proces-verbaal overigens niet vanwege het liederlijke gedrag, maar omdat 'de geslachtsdelen zichtbaar waren'.

Advocate Van Dijk sluit niet uit dat het mogelijk is langs civielrechtelijke weg een einde te maken aan seks in het openbaar, bijvoorbeeld wanneer dat op grote schaal plaatsvindt in een park en buurtbewoners daarvan last ondervinden. 'Je zou dan kunnen wijzen op verstoring van het woongenot.' Of op geluidsoverlast? 'Minder waarschijnlijk, maar zou ook kunnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden