Seks, gokken en drugs: scoren met voetballers

Vechtlust, 'de geautoriseerde biografie van twaalfvoudig international Fernando Ricksen, wiens verslavingen bijna zijn ondergang werden', is deze week binnengekomen op de eerste plaats van de Bestseller Top-60 van het CPNB. De Voedselzandloper, vorige week nog nummer één, had het nakijken.


Dat was te verwachten. Vechtlust veroorzaakte vorige week een storm van publiciteit, met als aangrijpend dieptepunt het interview met Ricksen die aan tafel van De Wereld Draait Door vertelde dat hij lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS.


Het was een schok, ook voor journalist Vincent de Vries, die het boek over Ricksen schreef. Prompt verstomde het gegier over die malle Limburger die in Minsk ooit een hoteldeur intrapte en een bloemenvaas leegdronk, om maar een paar van zijn minst opzienbarende wapenfeiten te noemen.


Plotseling was Ricksen niet meer de voetballer die in St.-Petersburg vier stripteasedanseressen in huis haalde - stripteasedanseressen die de hele dag in een string door het huis drentelden en af en toe met de heer des huizes naar bed gingen - maar een gebroken man die een doodvonnis had gekregen. De boeken waren niet aan te slepen. Cynischer kan het bijna niet.


De tijd is voorbij dat voetbalboeken een half jaar na verschijning voor een zacht prijsje bij De Slegte konden worden opgehaald. Na Gijp is er geen houden meer aan. De branche mag de schrijver van Gijp, Michel van Egmond, wel dankbaar zijn. Hij heeft een markt gecreëerd.


In voetbalboeken wordt tegenwoordig vaak geneukt en gezopen en zo. De sensatiezucht van het publiek is van alle tijden, maar niet eerder maakten we mee dat voetballers zo openhartig zijn.


Ze zijn bereid hun geheimen te delen met tienduizenden onbekenden. Ze geloven dat het zinvol is schoon schip te maken en vinden het geen enkel bezwaar om de deur open te doen voor Ivo Niehe en op te draven in diens TV Show, zoals Andy van der Meijde deed om Geen Genade aan te prijzen. Niehe wist trouwens niet wat hij hoorde.


In de Top-25 van het CPNB staan behalve Vechtlust nog drie 'voetbalboeken'. Geen gezeik, 'portret van een man met Rotterdamse branie en Brusselse bravoure: Jan Boskamp', staat op de elfde plaats. Dankzij de winst van de NS Publieksprijs doet Gijp weer leuk mee (22ste plaats).


Op 24 staat John van Zweden van Dennis Mulkens. Ook de aanprijzing van dit boek op de site van het CPNB mag er zijn: 'Behangkoning Van Zweden redde FC Swansea City, krijgt mot met Gullit en wordt als scheidsrechter levenslang geschorst.'


Alle boeken zijn uitgegeven door Voetbal International en aangeprezen in het gelijknamige programma. Die truc werkt niet altijd. Over de biografie van Ronald Koeman die dit najaar verscheen, wordt in voetbalkantines niet gesproken.


Te weinig seks waarschijnlijk. De lezers zitten niet op ernstige beschouwingen te wachten, ze willen verhalen over seksuele ontsporingen, drugsgebruik, gokschulden en miljoenen die over de balk worden gegooid.


Hoe schrijnender en ranziger de getuigenissen, hoe beter de verkoopcijfers. Ricksen was een droomkandidaat voor een boek, niet vanwege zijn sportieve prestaties, maar omdat hij als speler van Zenit die vrouwen in huis nam en zich bijna kapot zoop.


Natuurlijk heeft uitgeverij Voetbal International alweer een nieuw boek in voorbereiding en natuurlijk gaat dat over Glenn Helder, een voetballer met voortreffelijke referenties. Hij probeerde zichzelf van het leven te beroven bij een benzinestation langs de A4, vergokte zijn vermogen, werd veroordeeld wegens stalking en moest een behandeling ondergaan in een psychiatrische kliniek.


Uit onderzoek bleek dat Helder lijdt aan een narcistische persoonlijkheidstoornis. Op zijn site zegt hij dat het verleden hem te vaak achtervolgt. 'Ik wil af van alle demonen van die tijd, ik wil rust in mijn kop.'


Een geheide bestseller, kortom.


Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.


Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden