Seizoensouverture in teken van de broek

Het was een goed wereldbekerweekeinde in Heerenveen. Veel podiumplaatsen voor de Nederlandse schaatsers, al duurde het tot de laatste afstand, de vijf kilometer, dat er een zege werd behaald.

Oranje boven door de Nederlandse éénmans Bob. De oude De Jong still going strong! Verdere uitblinkers waren Christine Nesbitt en Shani Davis, die beiden twee overwinningen boekten. Geen nieuwe namen in de top van de klassementen.


Voor een columnschrijver dus weinig te beleven. Het op voorhand kansrijke onderwerp over de Dr. Bibberregel werd, blijkbaar door de windkracht 9 die voor het weekeinde over het land raasde, als een nachtkaarsje uitgeblazen.


Na overleg op donderdagmiddag tussen een aantal prominente rijders en de ISU, werd besloten de regel minder strikt te hanteren. Sven Kramer was één van die rijders en kwam zodoende toch nog in actie.


Het was mooi dat de meeste internationale rijders elkaar vonden in een protest en dat de technische commissie van de ISU zich van zijn beste kant liet zien door niet star aan een onwerkbare regel vast te houden.


Zelf speelde ik nog een bescheiden rol door handtekeningen te verzamelen van coaches, die daarmee hun rijders steunden tegen regel 256.3, het passeren van de lijn op het rechte eind. Niet iedereen wilde tekenen. Er was angst voor de hoge bazen van de ISU, anderen beweerden neutraal te zijn (en dat waren niet de Zwitsers).


Er was wel iets nieuw. Het tenue van de K(P)NSB. Sapperdeflap, zou Pipo de Clown ervan zeggen. De toeschouwers in Thialf en voor de buis wreven de ogen uit. De oranje-blauw-groene wedstrijdpakken zullen na een tijdje wel wennen. Maar de kleding die daarnaast gedragen wordt, is volgens mij te oranje. Vooral de fel oranje broek is echt 'over the top'. De Toppers zullen die straks graag lenen voor een concert in de Arena.


Vanaf de dag van de loting, één dag voor de wedstrijden, moeten alle leden van het Nederlands team de kleding van de schaatsbond dragen tot de wedstrijden zijn afgelopen. Het zal toeval zijn geweest, maar het was die dag de elfde van de elfde, het begin van het carnavalseizoen.


Een broek met aanspraak, kan ik na vier dagen dragen ervan zeggen. Of een laagdrempelige broek. In ieder geval ben ik beduidend vaker aangesproken dan normaal.


Na een, tussen het schaatsen door, bezoek aan mijn moeder in het bejaardenhuis werd ik aangeklampt door een meneer die dacht dat ik van de technische dienst was. 'Hier moet u zijn'. 'Nou, ik dacht van niet.'


Rijdend op de fiets, zoals de technische staf van TVM van hotel naar ijsbaan gaat, was er veel commentaar. Een TNT-postbode die niet van broek wilde ruilen en parkeerwachters die nog wel een bijpassend hesje voor ons hadden.


Op zaterdag werd ik op de fiets aangevallen door een hond (dat doet-ie anders nooit, zei de baas). Hij hapte gretig naar de broek, maar de oude sprintvezels beslisten het duel in mijn voordeel.


Het zijn lange dagen, met vroeg in de ochtend trainingen en zoals zondag een vroege start van Simon Kuipers in het ondankbare en eenzame decor van de B-groep op de 500 meter. Overdag de wedstrijden, 's avonds wordt de volgende dag secuur voorbereid.


Zondagavond ploffen de vieze oranje broek in de wasmand en ik op de bank. We hebben een paar dagen om weer fris te worden voor de komende World Cup in Berlijn.


Geert Kuiper (1960) is assistent-trainer van de TVM-ploeg en oud-topschaatser. Dit is de tweede aflevering van een serie over het schaatsseizoen 2010-2011.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden