SEIZOEN 95-96: Toneel

Het seizoen begint met een ongekend groot aantal reprises. De eerste grote premières zijn: Ivanov van Tsjechov bij Toneelgroep Amsterdam, regie Jürgen Gosch en het RO Theater met Don Carlos van Schiller, waarmee de nieuwe artistiek leider Koos Terpstra zich voorstelt....

Toneelgroep Amsterdam vervolgt met een opvallende hoeveelheid 'wereldpremières': Rijgdraad van Judith Herzberg, een coproduktie met Theater van het Oosten, regie Leonard Frank; Rouwkost van Bert Edelenbos; De Krant van Adriaan van Dis en Willem Breuker, coproduktie met Orkater en Willem Breuker Kollektief. Phaedra naar Jean Racine, een solo van Joop Admiraal, regie Jan Ritsema. Nog een coproduktie, met Blauwe Maandag Compagnie is Beurtzang naar Djuna Barnes, regie Gerardjan Rijnders. Alpengloeien van Peter Turrini, regie Gijs de Lange. In het Transformatorhuis de tweede helft van het seizoen De Toneelfabriek, vijf maanden lang voorstellingen aan de lopende band, te beginnen met Prometheus van Aeschylus, regie Titus Muizelaar.

Bij het Nationale Toneel: De Mensenhater van Molière, regie Dirk Tanghe; Chin-chin van Francois Billetdoux, regie Ger Thijs; Soekarno van Jan Blokker, regie Johan Doesburg; Design for living van Noel Coward, regie Ger Thijs; Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk, regie Johan Doesburg; Else van Arthur Schnitzler, regie Kim Zeegers en Vluchtelingsgesprekken van Bertolt Brecht, een coproduktie met het Brusselse Kaaitheater.

Het RO Theater brengt in het eigen theater De Oedipus Trilogie van Sofokles, regie Peter de Baan en Drie kluchten, (De tante van Charlie/ The man who came to dinner/ Arsenicum en oude kant), regie Koos Terpstra; De Getatoeëerde Roos van Tennessee Williams, regie Léon van der Sanden; Heksen van Roald Dahl, regie Niek Kortekaas; Weiger nooit een dans van Vonne van der Meer, regie Peter de Baan; Vaderlanders van Tom de Ket en George van Houts en Onder het melkwoud van Dylan Thomas, regie Ed Wubbe als coproduktie met Scapino.

Het Zuidelijk Toneel: De Cenci van Percy B. Shelley, regie Dora van der Groen; Maat voor maat van Shakespeare, regie Pierre Audi; Caligula van Camus, regie Ivo van Hove en Don Juan komt terug uit de oorlog van Ödon van Horvath, regie Jeroen van den Berg.

Het Noord Nederlands Toneel: Medea van Euripides bij het Noord Nederlands Toneel, regie Agaath Witteman. Aspern naar de roman van Henry James, regie Karst Woudstra die ook Othello van Shakespeare regisseert. Sixpack is een projekt van zes regisseurs: Jan Ritsema met Müller-materiaal, Sam Bogaerts, Albert Lubbers, Geert de Jong, Mechtild Prins en Evert de Jager.

Theater van het Oosten: De Caracal van Judith Herzberg en De Contrabas van Patrick Süsskind; Een maand op het land van Toergenjev, regie Leonard Frank; Winkeldochters van Ger Thijs, regie Mark Timmer.

De Appel: Het chemisch huwelijk van Gerrit Komrij, regie Agaath Witteman; De Erfenis, het eerste toneelstuk van Bernard-Marie Koltès, regie Erik Vos; De Theatermaker van Thomas Bernhard, regie Aus Greidanus; Don Juan of de liefde voor de meetkunde van Max Frisch, regie Aram Adriaanse.

De Paardenkathedraal: Booyaka! Booyaka! van Maarten van Hinte, regie Helmert Woudenberg; Rietveld van Hans de Wolf, regie Aram Adriaanse. Voor de jeugd: De Mannetjes van de Radio van Loek Beumer, regie Ted Keijser; Een winters Bal Masqué van Heleen Verburg, regie Eva Bal.

Hollandia: Hermans Hand, muziektheater van Dick Raaijmakers en Paul Koek; Korbes van Tankred Dorst, regie Johan Simons; Foinicische vrouwen, regie Johan Simons en Paul Koek en het Noordpunt-Zuidpuntprojekt met jonge regisseurs.

Caroussel: The Carpenters van Matin van Veldhuizen; Halte Kazan naar Vladimir Sorokin, regie Marlies Heuer; Dag en Nacht, tekst en regie Matin van Veldhuizen en Molly Sweeney van Brian Friel.

Het Vervolg komt met Restwarmte van Eugen Ruge en Rottweiler van Thomas Jonigk in het eigen theater; Onafhankelijk Toneel: La civilisation, ma Mère! van Driss Chraïbi, regie Gerrit Timmers. Abels Eiland van William Steig, regie Mirjam Koen die ook Hamlet, een dansopera regisseert.

Bij Orkater: Wie vermoordde Mary Rogers? van Jan Veldman, regie Willem van de Sande Bakhuyzen en Collodi's Waanzin, een bewerking van het Pinokkioverhaal.

Fact: Voor het pensioen van Thomas Bernhard, regie Rob Ligthert; Elektra & Orestes, regie Erik-Ward Geerlings in de grote zaal en Succes, naar de roman van Martin Amis door Dood Paard.

Toneelschuur Produkties: Othello van Shakespeare, regie Alize Zandwijk; De moed om te doden van Lars Norèn, regie Judith de Rijke; Massage van Steven Berkoff, regie Nienke Rooyakkers; De Meiden van Genet, regie Flip Fokkens; Rieks Swarte doet decor en regie van: Potter's Beesten van Beatrice Potter en Shakespeare, eindelijk Shakespeare, een bewerking van Niek Barendse;

Carver: Het Grote Hoofd, geïnspireerd op Lucky Luke en Pirandello; Karina Holla komt met Manifest en Alex d'Electrique brengt in de grote zaal Het periodiek systeem der elementen.

Vrije produkties: Eva Bonheur van Herman Heijermans, regie Andy Daal; Jubileumhotel door Theater van de Lach, regie John Lanting; De juf en de meester van Edward Montie, regie Victor van Swaay; Niemandsland van Pinter, regie Mette Bouhuys; Walters Hemel van Martine Bijl, regie Berend Boudewijn.

Haarlems Toneel: Verdwaald in New York van Neil Simon, regie Pieter Loef; Rembrandt was mijn buurman van Eli Asser, regie Joanna Bilska; List en Liefde van Schiller, regie Krysztof Babicki.

Uit Vlaanderen:

Bij Kaaitheater speelt Frieda Pittoors Maria Magdalena van Marguerite Yourcenar; Theater Antigone met Kat op een heet zinken dak van Tennessee Williams, regie Ignace Cornelissen; De Tijd met Metamorfosen van Ovidius en Over de dorpen van Peter Handke, regie Lucas Vandervost; Theater De Korre met Hemelse Woorden van Ramon de Vallé-Inclàn en Een maan voor de misdeelden van Eugene O'Neill, beide regies van Bob de Moor.

Jeugdtheater

Huis aan de Amstel brengt drie klassiekers voor kinderen: Moeder Courage, Romeo en Julia en De Huisbewaarder van Pinter in de regie van Liesbeth Coltof en Eternity van Roel Adam, regie Matthieu Güthschmidt.

Bij Wederzijds: De scheepsjongens van Bontekoe; Niemandsland van Ad de Bont; Wonderkanker van Pieter Tiddens en Wij noemen hem Anna, regie Rob Vriens.

Teneeter: Koning Odysseus van Imme Dros, regie Andrea Fiege en Rinus Knobel en Een storm naar Shakespeare, bewerking en regie Dirk Opstaele.

Stella Den Haag met Venetië van Hans van den Boom; Artemis: Au! van Marian Boyer, regie Moniek Merkx.

De Citadel: Winterslaap van Heleen Verburg.

Marian Buijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden