Segway deze zomer op weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders mogen uiterlijk vanaf 1 juli met de Segway de weg op. Ze mogen maximaal 30 kilometer per uur rijden op de gemotoriseerde tweewielerstep. Verder moeten ze duidelijk te identificeren zijn en geldt dezelfde verzekeringsplicht als bij andere motorrijtuigen.

Dat melden de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Camiel Eurlings (Verkeer) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bestuurders van een Segway moeten minstens 16 jaar zijn (behalve gehandicapten). Ze hoeven geen helm te dragen. Mobiel bellen en naast elkaar rijden mogen ze niet. Wel moet hun voertuig zijn voorzien van reflectoren. Gehandicapten mogen met de step ook het trottoir op, mits ze niet harder rijden dan 6 kilometer per uur.

Geharnast verzet

Een meerderheid in het parlement drong al langer aan op snelle toelating van de step in het verkeer, maar ze stuitten tot nog toe op geharnast verzet van de ministers. De Kamer nam eind vorige maand een motie aan van Paul de Krom (VVD) en Lia Roefs (PvdA), waarin stond dat er binnen een maand een ontheffing moest komen voor het gebruik van de Segway op de openbare weg, vooruitlopend op de noodzakelijke wetswijzingen.

Minister Ernst Hirsch Ballin zei onlangs tijdens een overleg met de Tweede Kamer nog dat de wetgeving eerst op orde moet zijn, omdat anders de aansprakelijkheid bij ongelukken onduidelijk zou zijn. Het aanpassen van die wetgeving zou zo lang duren, dat de Segway pas eind 2009 overal rond zou mogen rijden.

Onder druk van de Tweede Kamer gingen de bewindspersonen vrijdag alsnog overstag. Er moet nog wel een oplossing worden bedacht voor de kentekenplicht, maar de ministers verwachten dat dat wel gaat lukken voor 1 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.