Ségolène Royal start campagne voor een ‘eerlijker Frankrijk’

Voor 15 duizend enthousiaste aanhangers heeft de linkse presidentskandidate Ségolène Royal zondagmiddag ‘honderd voorstellen’ voor een ‘eerlijker Frankrijk’ gelanceerd....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Maar tijdens haar twee uur durende speech gaf ze ook blijk van het nodige economische realisme. Royal wil een ‘presidentieel pact’ sluiten: zij houdt zich aan haar verkiezingsbeloftes en de Fransen krijgen behalve nieuwe rechten, ook plichten. De rode draad in haar toespraak was dat het land slechts valt te veranderen, als de burgers meehelpen: ‘Het kan alleen mét u’.

Gestoken in een fel oranjerood ensemble maakte Royal duidelijk haar socialistische achterban niet naar de mond te gaan praten. Ze begon met het memoreren van de staatsschuld, een onderwerp waar links Frankrijk veelal over zwijgt, en schakelde over op de noodzaak van ‘de verzoening van de Fransen met het bedrijfsleven’.

Ook onderstreepte zij in het stakingsbeluste land het belang van een ‘echte, sociale dialoog, die in ons land nog altijd archaïsch is gebleven.’ Naast dat realisme bevatte haar ‘honderd voorstellen’ ook flink wat sociale beloftes, zoals de verhoging van het minimumloon van 1250 tot 1500 euro en het optrekken van de laagste pensioenen. Over de financiële onderbouwing van een en ander bleef zij vaag. Een efficiëntere besteding van overheidsgeld zou voldoende soelaas bieden, suggereerde ze.

Royal zette de zaal in vuur en vlam met een bewogen verhaal over de banlieues, waar in 2005 grootscheepse rellen uitbraken. ‘Zijn daar de problemen opgelost, nu de media er geen belangstelling meer voor tonen?’, vroeg zij retorisch. Om daarna vol emotie te beloven even hard te zullen vechten voor de kansen van kinderen in de probleemwijken, zoals zij ‘als moeder’ had gedaan voor de kansen van haar kinderen.

Maar tegenover haar toezegging discriminatie hard te zullen aanpakken, eiste ze ook discipline en ‘de wil om te leren’ van de banlieue-jongeren. Jonge criminelen moeten ‘streng en snel’ worden gestraft. De oprichting van ‘stedelijke mini-internaten’ zou hun op het juiste pad kunnen brengen.

Zelfs het leger zou daartoe kunnen worden ingezet. Met dat laatste, onder linkse kiezers omstreden plan, maakte Royal duidelijk haar eigen koers te blijven varen, hoezeer haar achterban ook tegensputtert. Dat bracht haar succes in de peilingen.

Een flink deel van haar speech wijdde Royal aan internationale zaken. Het was een antwoord aan de critici die menen dat zij niet de statuur heeft haar land te vertegenwoordigen. Zo waarschuwde ze dat de EU moest oppassen om niet door andere landen te worden voorbijgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden