Ségolène Royal (ex van Hollande) minister in nieuw Frans kabinet

De voormalige partner van de Franse president François Hollande, Ségolène Royal, heeft een ministerpost in de nieuwe Franse regering bemachtigd. Hollande zag zich na het dramatische verlies in de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maand gedwongen een groot deel van zijn ministersploeg te vervangen.

Redactie
Ségolène Royal. Beeld reuters
Ségolène Royal.Beeld reuters

Premier Jean-Marc Ayrault bood maandag zijn ontslag aan. In zijn plaats komt de rechtsere Manuel Valls. Valls vroeg Royal voor de post van Milieu, Duurzaamheid en Energie.

Royal komt met de nodige politieke ervaring het nieuwe kabinet binnen. In 2007 was zij de presidentskandidaat voor de Parti Socialiste. Ze verloor de strijd om het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Daarvoor bekleedde Royal in de jaren '90 diverse ministersposten, waaronder die van Onderwijs, Gezin en Milieu. Toen Hollande in 2012 de verkiezingen won, bleek er geen ruimte in het kabinet te zijn voor de ervaren Royal.

Volgens de BBC zou de meest recente officiële ex-partner van Hollande, Valerie Trierweiler, daar een stokje voor hebben gestoken. Hollande en Trierweiler gingen in januari uit elkaar toen bekend werd dat Hollande een affaire had met een actrice. Eerder, in 2007, verliet Hollande Royal na een relatie van dertig jaar voor Trierweiler. Hollande en Royal hebben vier kinderen.

De Franse president Francois Hollande Beeld epa
De Franse president Francois HollandeBeeld epa

Vriend van Hollande minister van Financiën
In het nieuwe kabinet behoudt Laurent Fabius de post van minister van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Financiën komt onder de hoede van Michel Sapin, boezemvriend van Hollande.

De in augustus 1952 in Boulogne-Billancourt geboren Sapin zat samen met Hollande in militaire dienst waar ze vrienden zijn geworden.

Sapin geldt in politiek Parijs net als zijn oude vriend Hollande als een kalme figuur die liever verzoent dan zijn nek uitsteekt. De stille socialist Sapin werd bijna toevallig in 1992 minister van Financiën. Hij kreeg die post echter niet in de eerste regering onder Hollande, maar werd toen minister van Arbeid.

Deze post in het door werkloosheid geplaagde land, maakte Sapin niet alleen kalm maar ook wat stil, volgens sommige media. Ze beweren dat Sapin alleen terugkeert in de regeringsploeg, omdat hij zo goed met de president kan opschieten.

Sapin wordt gezien als een pragmatisch ingestelde econoom die ook hervormingen nastreeft die niet populair zijn onder linkse kiezers. Zijn ministerie is iets anders georganiseerd dan onder zijn voorganger Pierre Moscovici: Sapin is minister van Financiën en Begroting en Arnaud Montebourg neemt Economische Zaken en Industrie onder zijn hoede. Montebourg wil net als veel linkse kiezers dat de Staat zijn rol als gul voorziener en verzorger niet opgeeft. Dat lijkt niet de nieuwe koers van Hollande te zijn, want hij heeft de bodem van de schatkist in beeld.

Populariteit

Hollande probeert met een nieuw kabinet zijn populariteit een impuls te geven. De nieuwe premier Valls wordt gezien als een daadkrachtig figuur die de vaak weifelend overkomende Hollande goed kan gebruiken. Hij ging de strijd aan met de antisemitische komiek Dieudonné en kwam als winnaar uit de bus. Valls was al de populairste minister in het vorige kabinet. De meeste Fransen zijn het eens met zijn harde lijn op het gebied van veiligheid en immigratie.

Een gevaar voor Hollande is dat de ambitieuze Valls en Royal hem voor de voeten gaan lopen, maar een herschikking van de regering was onvermijdelijk na de dramatisch verlopen verkiezingen. Vooral het Front National van Marine Le Pen deed goede zaken en trok veel rechtse kiezers naar de stembus, veel linkse kiezers bleven thuis.

President Hollande (R) schudt de nieuwe premier Valls de hand Beeld afp
President Hollande (R) schudt de nieuwe premier Valls de handBeeld afp
De nieuwe Franse minister van Financiën Michel Sapin. Beeld afp
De nieuwe Franse minister van Financiën Michel Sapin.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden